Elhunyt Kiss Péntek József, a komáromi színház egykori igazgatója

2018 szeptember 22. szombat, 16:05

66 évesen elhunyt a komáromi Jókai Színház egykori igazgatója, Kiss Péntek József.

Kiss Péntek József

Kiss Péntek József

Kiss Péntek József író, rendező, tanár 1999 és 2003 között volt a komáromi Jókai Színház igazgatója. Élete folyamán hol színikritikusként, hol egyes produkciók alkotó résztvevőjeként tevékenykedett, de leginkább a szlovákiai hivatásos színjátszás legfontosabb bázisát és utánpótlását adó amatőr mozgalom egyik prominens képviselőjeként, rendezőjeként és szervezőjeként volt jelen.

Igazgatásának első két évében – amikor a szlovákiai politikai életben fordulat következett be – lassú reformokat hajtott végre, lehetőséget adott Gágyor Péternek, hogy ismét rendezhessen, számos fiatallal erősítette a társulatot. Varga Emese személyében állandó dramaturgja lett a színháznak, emberemlékezet óta először a szlovák és a magyar szakmai körökben egyaránt átütő sikere volt egy előadásnak s egy pályakezdő rendezőnek: Czajlik József Amadeusának.

2002. szeptember 7-én stúdiótermet avathattak a komáromi színházban. Az új játszási hely kísérleti, különleges előadásokkal szolgálhatta a színészek munkakedvét, művészi gazdagodását és az ínyencségekre kíváncsi nézőket, ugyanakkor ez az egyik feltétele az igényesebb, komplexebb műsorpolitika kialakításának is.