“A színház nagyon költséges műfaj” – Vasvári Csaba válaszolt

2018 szeptember 26. szerda, 9:00

2019-ben lesz 50 éves a Szentendrei Teátrum. Vasvári Csaba igazgatót az intézmény jövőjéről is faggatta a Revizor Online.

 

A Revizor cikkéből:

“2016 nyara volt az első, amelyen valamennyire ott volt a lenyomata annak, amit terveztem. Bár a belépésemkor az évadterv szinte kész volt, és egy nyári évadba nem szerencsés május tájékán belenyúlni, néhány apró változtatást, finomhangolást mégis tudtam csinálni. De valójában a 2017-es és 2018-as időszak az én munkám. Ha ezt 2015-tel vetjük össze, amikor egy bemutatója volt a teátrumnak, azóta a bemutatószám minden évben megduplázódott, és szerintem ez sokat elárul arról, milyen munkát végeztünk közösen a kollégáimmal. Azt is gondolom, szentimentális fiú lévén, és nem feltétlenül szemben a statisztikával, hogy én az érzetekre is támaszkodom. Persze, a statisztikák is azt mondják, hogy egyre többet írnak rólunk, egyre nagyobb az érdeklődés, egyre komolyabb szakmai figyelmet vált ki a Szentendrei Teátrum, de a nyomdapapírra nem kerülő szakmai visszajelzések is azt sugallják, hogy talán elértünk kisebb-nagyobb sikereket” – számolt be Vasvári Csaba az elmúlt évekről.

Vasvári Csaba / Fotó: Fidelio

Vasvári Csaba / Fotó: Fidelio

Arra a kérdésre, hogy színészként miért akar mindenáron színházigazgató lenni, Vasvári Csaba így felelt: “Erős jellemhibám, az biztos. De komolyra fordítva, én akkor pályáztam meg valamit, amikor azt gondoltam, hogy jobban tudnám csinálni, mint ahogy az éppen működik. Soha nem pályáztam meg, mondjuk a Katona József Színház vagy az Örkény Színház vezetését, mert azt gondolom, hogy Máté Gábor és Mácsai Pál azt nagyon jól csinálja. Tehetségesebbek, okosabbak, nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, rátermettebbek. De akkor, 2008-ban azt gondoltam, hogy a fehérvári színházat lehet jobban vezetni. És lehetett.”

A 2019-ben félévszázados Szentendrei Teátrumról a direktor elmondta, egy játszóhelyük van, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme, de maga az épület és terem is majdnem abban az állapotban van, mint ahogy megépítették az 1970-es évek elején. “Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy próbáljuk felújítani, amit lehet, de ez csak saját erőből lehetséges. Tavaly hoztuk rendbe a színpad padozatát, amihez a hetvenes évek óta nem nyúltak. Azt mondta a vállalkozó, aki végezte a munkát, hogy csoda, hogy egy keményebb kanásztáncnál nem szakadt be a padozat. Minden évben próbálunk valamit felújítani, de nekünk arra nincs forrásunk, hogy a jelenlegi feltételek mellett olyan színházat működtessünk, ami egész évben optimális feltételeket biztosít a nyugodt alkotómunkához. Oda komoly háttér kell, és a színház nagyon költséges műfaj, a város pedig szűkös keretekből gazdálkodik. Én inkább azt tartom pár éven belül elképzelhetőnek, hogy minél több színházi előadást hívjunk meg és hozzunk létre év közben is” – fejtette ki Vasvári Csaba.

A teljes interjú itt olvasható.