A Színházi Dramaturgok Céhének felhívása a Nyílt Fórum 2018/19 drámapályázatra

2018 szeptember 27. csütörtök, 8:59

A Céh drámaírók jelentkezését várja a Nyílt Fórum írói vándortáborába. 
A Dramaturgok Céhe felhívása:

Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet. A Színházi Dramaturgok Céhe egyik legfőbb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének elősegítése, támogatása. Ennek a tevékenységnek a legkiemelkedőbb rendezvénye a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű esemény, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára. Az első 15 évben a Nyílt Fórum a zalaegerszegi színház segítségével és közreműködésével, az egervári várban működött, majd 2001-ben Pécsre költözött, és a POSZT ideje alatt, széles ismertségre tett szert a szakmai és és a közönség körében. A 2016-os és 17-es évben új formát öltött a Nyílt Fórum: több állomásos szövegfejlesztő és mentoráló írói vándortáborrá alakult, ahol a beküldött darabok közül kiválasztott nyolc drámák szerzőivel folytattunk időről-időre intenzív konzultációt. A Nyílt Fórum e formájának sikerén felbátorodva, idén ismét útjára indítjuk a Nyílt Fórum írói vándortábort.

Felhívunk minden drámaírással foglalkozó szerzőt, írót, költőt, irodalmárt, hogy 2018. október 30-ig küldje el létező drámai szövegét a nyiltforum2018@gmail.com címre. Olyan műveket várunk, amelyek egészben, de legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a folytatásuk is kigondolt, leírt, legalább vázlatos formában. A Fórumon csak még be nem mutatott drámákkal foglalkozunk. Természetesen a szerzői nyitottság is az együttműködés elengedhetetlen feltétele.

November folyamán csak dramaturgok részvételével választjuk ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel a következő évben dolgozni fogunk. A döntés határideje: 2018. december 1. Ezután a kiválasztott szövegek szerzőit meghívjuk egy január elejei hosszú hétvégére, amikor dramaturgok, a hozzájuk csatlakozott színházi emberekkel, rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal, csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várjuk a szerzőktől, hogy a következő másfél-két hónapban fejlesszék szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak.

2019 tavaszánDebrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztiválhoz kötődő workshopon, már a részben, vagy egészben átdolgozott drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, együtt tekintjük át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket, részleteiben, felolvasás keretében is próbára tesszük.

Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2019 júniusában, a POSZT-on, széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők, színészek által létrehozott felolvasó-színházi előadásokon mutatjuk be. A folyamat záróakkordjaként, 2019 őszén a szövegek megjelennek a Nyílt Fórum füzetek 2018/19-es számában.

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik rugalmasak és kiváncsiak más véleményekre, valamint részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton, hiszen szakmailag, a szöveg fejlesztése szempontjából célszerű a Nyílt Fórum minden állomásán jelen lenni.  A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulunk, illetve álljuk azt

Azonban: mivel a következő Nyílt Fórum finanszírozása egyelőre bizonytalan, és mivel legfontosabb pályázatunkat még nem bírálták el, sajnos a változtatás jogát fenn kell tartanunk.