“Két színházi fészkem volt” – Lázár Kati válaszolt

2018 szeptember 30. vasárnap, 7:43

Színházteremtő egyéniségét a Színikritikusok Céhe a napokban életműdíjjal jutalmazta. Lázár Katit a HVG kérdezte.

A HVG cikkéből:

Arra a kérdésre, hogy tényleg olyan kiállhatatlan a próbákon, mint mondják, a színésznő így felelt: “Keszég László azt kérdezte tőlem a Vőlegény rendezése közben Kaposváron, hogy ‘Kati, dolgoztál már olyan nehéz emberrel, mint amilyen te vagy?’. Tudtam, hogy igaza van. Ha valaki nem úgy végszavaz nekem a próbákon, hogy meglegyen annak a mondatnak az igazsága, összeomlok, leállok, megvonom a vállam, rosszkedvű leszek. Azt akarom, hogy hadd valljak már, hadd szenvedjek egy kicsit, jöjjön ki belőlem a fájdalom. Mára ez némileg megváltozott, hálás vagyok, ha van munkám.”

Lázár Kati / Fotó: Orlai Produkció

Lázár Kati / Fotó: Orlai Produkció

“Két színházi fészkem volt, Székely Gábornál Szolnok és Babarczy László alatt Kaposvár. Babarczy egyszerre több labdával ‘zsonglőrködött’ zseniálisan, köztük a politikával. Például miután Aczél letiltatta Eörsi Istvánt, nálunk dolgozhatott. Zömmel baloldali gondolkodású, progresszív, haladó világnézetű emberek gyűltek össze a társulatban, a mostani civilek jót tenni, igazat akarni magatartásával. Nem tudtuk, hogy ellenzéki bástya vagyunk. Maximálisan adtuk bele magunkat az előadásokba, különben kaptunk volna a fejünkre a rendezőktől” – mesélte a kaposvári társulat egykori tagja.

Korábban szerelmi találkozásoknak nevezte “kirándulásait” a független szcénába. “Ezek a találkozások visszaidézik a gyerekkoromat, amikor nem kellett szorongani, szerettük egymást, sokat röhögtünk, elengedhettem magam, és hülyeségeket is csinálhattam. Nagyváradon a Scoala Populara de Arte népművészeti iskolába jártam munkásokkal színházat csinálni. Ott is megvolt az együttlét amatőr boldogsága, tájolni jártunk ekhós szekéren” – emlékezett Lázár Kati.

A színésznő az interjúban lányáról és pályatársáról, Jordán Adélről is szót ejtett. “Sokkal jobb fej nálam, lazább, könnyedebb. Szoros kötés van köztünk. Nem súrlódásmentes, mégis csodálatos a kapcsolatunk. Régebben sok mindenben ellenálltam. Szerettem volna, hogy minden úgy legyen, ahogy én akarom. A korral jóval engedékenyebb lettem. És már nem csimpaszkodunk annyira egymásba” – fogalmazott a művésznő.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.