Szakmai konferenciát rendeztek az NKA múltjáról és jelenéről

2018 október 01. hétfő, 14:29

A Nemzeti Kulturális Alap  múltjáról és jelenéről rendeztek egész napos szakmai konferenciát a szervezet fennállásának 25. évfordulója alkalmából hétfőn Budapesten.

Lőrinczy György / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Lőrinczy György / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A rendezvényen Lőrinczy György, az NKA alelnöke kiemelte: az NKA fontos záloga a sokszínű, gazdag magyar kulturális életnek, értékeknek. A szervezet fennállásának 25. évfordulója jó alkalom felmutatni az NKA erényeit, a mögötte álló szakmai konszenzust – fűzte hozzá.

Fekete György, az NKA alapító első elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke felidézte: már a rendszerváltás előtt felmerült egy önálló, a megszokott állami és önkormányzati támogatástól független kulturális finanszírozási csatorna létrehozásának ötlete, amelyet végül az Antall-kormány alatt lehetett megvalósítani.

Perlik Pál, Fekete György és Lőrinczy György / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Perlik Pál, Fekete György és Lőrinczy György / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Az NKA azoknak a műveknek a megszületését támogatja, amelyekre a magyar kultúrának szüksége van, de máshonnan nem finanszírozhatóak – hangsúlyozta, kiemelve, hogy ez igaz volt 25 évvel ezelőtt, és ma is. A Nemzeti Kulturális Alapra mindaddig szükség van, ameddig Magyarország nem dolgozza le negyvenéves történelmi hátrányát a szovjet megszállást soha el nem szenvedő európai országokhoz képest – fogalmazott Fekete György. Hangsúlyozta: nemzetközi mércével is különleges, hogy Magyarországon létezik egy olyan állami támogatási rendszer, amelyben érvényesülhet a kulturális demokratizmus.

A konferencián Perlik Pál, az NKA Igazgatósága alapító igazgatója felidézte, hogy az NKA első pályázati évében összesen 400 millió forintos büdzsével gazdálkodott a szervezet, a könyvtári szakmára például alig 20 millió forint jutott. Az NKA jelenleg mintegy 11 milliárd forintos büdzséből gazdálkodik.

Forrás: MTI, Színház.org