“Most nem lehet állami díjat elfogadni” – Hernádi Judit válaszolt

2018 október 05. péntek, 7:38

Nemrég elnyerte a Színikritikusok Díját A félelem megeszi a lelket takarítónőjéért, a következő bemutatója pedig a Menopauza lesz. Hernádi Juditot a Magyar Narancs kérdezte.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

Hamarosan bemutatják a Játékszínben a Menopauza című darabot. Hernádi Judit elmondta, elég korán, 38 éves korában játszotta az első klimaxoló szerepét, egy ötvenes nőt a Pesti Színházban, a Hosszú út az éjszakába című O”Neill-darabban. “Persze a klimaxról a klasszikus drámairodalom nem nagyon beszél, furcsa is lenne például Shakespeare-nél. A drámákban többnyire öregedő nőkről van szó, akik már túl vannak azon a koron, amikor még lehetne gyerekük. Valahogy így szokták ezt körbeírni. Olyan ez, mint a politikában, amikor bizonyos szavakat kerülgetnek, utalgatnak rá, de az istennek sem mondják ki” – tette hozzá a színésznő.

Hernádi Judit / Fotó: Marjai János, MTI

Hernádi Judit / Fotó: Marjai János, MTI

“Mindenesetre végre eljutottunk oda, hogy nem kell körülírni a dolgokat, bármit ki lehet mondani. Most persze nem a politikusokról beszélek, nekik ez továbbra sem nagyon megy. És miért is kerülgetnénk a klimaxot, a világon semmi baj nincsen ezzel. Arról nem is beszélve, hogy a férfiakat éppúgy érinti, csak nekik valahogy sikerül elhitetniük magukkal, hogy ha találnak egy megfelelő nőt, akkor olyanok lesznek, mint régen. Pedig hát nem. És lehet, hogy az önbecsapás terén a nőknél is rosszabbul járnak. Hiszen a nők nem tudják magukat becsapni, a gyerekszüléssel biztosan nem. Mással persze nagyon is” – fogalmazott Hernádi Judit.

Arra a felvetésre, hogy mit tenne, ha a fennálló kultúrpolitika megkínálná egy állami díjjal, a Kossuth-díjas színésznő így válaszolt: “Ezen már gondolkodtam, és arra jutottam, hogy nem bírnám elfogadni. És amikor erre gondoltam, rám tört a szégyenérzet, mert amikor Blaskó Péter nem vette át Gyurcsánytól a Kossuth-díjat, úgy éreztem, nincs igaza. Amikor eljátszottam a gondolattal, hogy én most ebben a rendszerben átvenném-e, és arra jutottam, hogy nem – nem mintha ez a veszély fenyegetne -, szóval, akkor úgy gondoltam, felhívom Blaskót, és megmondom neki, hogy figyelj, Blaskó, neked igazad volt, van ilyen helyzet. Azt hiszem, most nem lehet állami díjat elfogadni. Nekem nem lehet. De isten ments, hogy mások felett ítélkezzek!” – mondta a művésznő.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.