Új és régi arcok a Katonában – Máté Gábor válaszolt

2018 október 08. hétfő, 16:17

A Katona József Színházban klasszikus görög darabot éppúgy bemutatnak, mint kortárs magyart. A következő évben egy-két új arc is fel fog tűnni, mondja Máté Gábor. A direktort a Pesti Műsor kérdezte.

A Pesti Műsor cikkéből:

“Mi nem szoktunk abban gondolkodni, hogy valami téma köré fűzzük fel az évadot. Előfordult, hogy a szezon közepén vettem észre, hogy lényegében a női sorsok kerültek a középpontba. (…) Szeretnénk a színházhoz kötni tehetséges fiatalokat. Ezt inkább mondanám célnak, mint valami tematika felvázolását. Egyiküket sem szeretném én ‘nyakon vágni’ egy színdarabbal. Az a tapasztalatom, hogy fiatal rendezők esetében kevéssé szoktak sikerülni az így létrejövő produkciók. Sokkal inkább azok a darabok működnek, amiket a rendező választ ki magának” – hangsúlyozta Máté Gábor.

Máté Gábor / Fotó: Szilágyi Lenke, Katona József Színház

Máté Gábor / Fotó: Szilágyi Lenke, Katona József Színház

A Katona igazgatója elmondta, igen rossz nézni, hogy nem elég színház hívja a fiatalokat dolgozni, és főleg a rendezők vannak ilyen szempontból rossz helyzetben. “Általában a darabválasztásban sincs sok kockázat, ahogy a színházcsinálókban sincs. Például egy vidéki színházban operettet, zenés produkciót megcsinálni rendkívül jelentős szakértelem kell. Úgy látszik, nem bíznak annyira a fiatalokban, hogy ilyen munkát adjanak nekik” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért van kevesebb darab az új évadban a nagyszínpadon, a direktor így válaszolt: “Azért, mert a társulat besokallt. Túl sok volt a feladat. Már a szezon közepén jelentkezett az a típusú fáradtság, ami jó esetben március környékén szokott jelentkezni. Tavaly például az Ascher Tamás Háromszéken után rögtön következett a Berlin, Alexanderplatz, mindkettő borzasztó nagy igénybevételt jelentett a színészek és a műszaki kollégák számára.”

Októberben elbúcsúznak a húsz éve játszott Egressy Zoltán-darabtól, a Portugáltól. “Bece szerepét például Dévai Balázs kezdte, Hajdúk Károly folytatta, most Keresztes Tamás játssza. Már vannak, akik nem is a Katona tagjai, az elején csak Csuja Imre volt vendég, most már Lengyel Ferenc, Varga Zoltán, tehát egyeztetési problémák is adódnak. És az utóbbi 50 előadás azért úgy ment már, hogy a színészek többsége nehezményezte, hogy ezt még mindig csinálják. De amikor szóba került, hogy levesszük a repertoárról a produkciót, mindig meggondolták magukat. Visszasírták. Végül szokatlan módon nem is a színház vezetése döntött ebben a kérdésben, hanem a benne játszó színészek” – mesélte Máté Gábor.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.