Színházi naplók – Megjelenik Máté Gábor kötete

2018 október 10. szerda, 14:01

A Tények és Tanúk sorozatban jelenik meg Máté Gábor Színházi naplók című könyve. A színész, rendező, igazgató főiskolás kora óta kisebb-nagyobb megszakításokkal vezet naplót.

Máté Gábor / Fotó: szfe.hu

Máté Gábor / Fotó: szfe.hu

Hogyan telik egy színházi ember egy napja a reggelitől és az el nem bliccelt edzéstől kezdve a próbán és a tanításon át egészen az esti előadásig és a hajnali naplóírásig? Máté Gábor Színház naplói nem csak erről szólnak. Hol a színész, hol a rendező perspektívájából pillanthatunk be egy-egy színdarab próbafolyamatába, közelről látjuk, hogyan dolgozik a színész a szereppel, a rendező a társulattal.

„Még főiskolás koromban határoztam el a naplóírást” – írja Máté Gábor a könyv előszavában; a főiskolás évek óta kézzel, később írógéppel, majd számítógéppel jegyzi fel a vele történteket: „Nem vagyok grafomán, akkor írok, amikor jólesik, vagy kifejezetten kedvem van hozzá. Az utóbbi pár évben ezt úgy módosítottam, hogy ébredés után akármi van, nekiülök és írok. Mindig a tegnapot írom le. Ez rendszerességet kölcsönöz rendszertelen életemnek.”

„A kilencvenes évek elejéig erre különböző okokból nem került sor. Pedig bőven lett volna miről írni. Aztán időről időre újra megfogadtam, hogy írok, látszanak a fellángolások és visszaesések. Magamnak írtam, hogy meglegyen, aminek meg kell maradnia. Amiről nem írtam, azt bántam, amiről írtam, azt újraolvastam. Amikor megint nekiültem, azzal az elhatározással írtam, hogy majd valamikor elolvasom. Közben mégis felmerült a gyanú, hogy ezt bárki más is elolvassa. Ezért nem pont azt írtam, amit írni akartam, hanem valami öncenzúra működött. Ezért és ezért ezt nem írom le, ezért és ezért ezt leírom.”

A könyvben szereplő első naplótömb a Julius Caesar 1994-es színrevitelét dokumentálja, az utolsó pedig Az imposztor 2015-ös varsói előadásának különleges próbafolyamatáról számol be. Otthonosságról és idegenségről, szorongásról és örömről ír a szerző folyamatos önkritikával, fanyar iróniával, találó megfigyelésekkel és őszintén. Utóbbi minden napló nagy kérdése. Ezt Máté Gábor is tudja: ,,De mi értelme a naplónak, ha nem őszinte szöveg, ugyanakkor mi értelme a naplónak, ha nem akarom, hogy bárki olvashassa? A naplóm végül – úgy látszik – mindig igaz szöveg, néha ugyan elhallgat, de amit állít, az akkor éppen úgy volt, ez biztos. Tehát nem hazudik.” A könyv – a szerző 2018-ban hozzátett, az eredeti naplószövegeket kiegészítő utólagos megjegyzéseivel, magyarázó kommentárjaival – a közelmúlt magyar színháztörténetének különleges forrása.

Máté Gábor 1955-ben született Budapesten. Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész, a budapesti Katona József Színház igazgatója.

Máté Gábor Színházi naplók című könyvét október 18-án 17.30-kor mutatja be a Magvető Kiadó a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron.