“Azért jöttem, hogy meséljek” – Gender érzékeny előadások a Bakelitben

2018 október 11. csütörtök, 9:10

Október 18-án Ónodi Adél transznemű lány debütál monodrámájával, amelyet Göndör László rendezett. 19-én pedig az előadás előtt a francia táncművész, Matthieu Nieto társadalmi, faji és nemi hovatartozásról kérdez performanszában. Az est keretében Szabó Csilla fotográfus Adélról készült munkáinak kiállítását is megnyitják.

Ónodi Adél / Fotó: Szabó Csilla

Ónodi Adél / Fotó: Szabó Csilla

A Bakelit ajánlója:

Milyen politikai és intim jelentéseket hordoz a társadalmi nem és a faji hovatartozás? Hogyan ismerhetünk meg valakit álmain és fantáziavilágán keresztül? Hogyan ismerhetjük meg egy transznemű lány történetét mesén keresztül?

Ónodi Adél 1995-ben született egy magyarországi kisvárosban, és már nagyon fiatalon érezte, hogy más, mint a többiek. Azon felül, hogy női lélekkel férfi testbe született, a művészet is kezdettől fogva érdekelte. Ezek külön-külön is súlyos következményekkel járhatnak, de így együtt, sőt egy kelet-európai ország vidéki környezetében kihívásokkal teli életet jeleznek előre.

Adél október 18-án és 19-én mutatja be Dear Future Me című monodrámáját, amely saját élettörténetén alapszik. Göndör László rendező és alkotótársai azonban arra törekednek, hogy a személyes múlttól valamelyest eltávolodva, bárki számára átélhető és átérezhető színházi élmény szülessen ezen a két estén.

Matthieu Nieto / Fotó: Oman Seth Ahouansou

Matthieu Nieto / Fotó: Oman Seth Ahouansou

„Minden embernek vannak mindenféle álmai és vágyai, amelyeket vagy beteljesítenek vagy nem, de Adél esetében ez a vágybeteljesítési törekvés ‘a Maslow-piramis aljáról’, az életben maradáshoz szükséges ‘zéró’ pont alól indult és a ‘zéró’ pontot célozta meg. Mindkét megfontolást érzékeltetnünk kell az előadásban: egyrészt nézőként jó, ha tudunk menni a mindannyiunkban meglévő átalakulás, változás, önmagunkra találás iránti vággyal, másrészt arról is szó kell essen, hogy a transznemű embereknek mennyivel nehezebb dolga van ebben a tekintetben (is)” – mondta Göndör László, az előadás rendezője.

Matthieu Nieto francia táncművész játszik a keretekkel és stílusokkal, miközben az identitását meghatározó történelmi és kulturális utalásokat vogue és R&B elemekkel festi fel. Az I Came Here to Talk című performanszában a koloniális paradigma megdöntésére törekszik azáltal, hogy kimozdítja a normákat és ábrázolásmódokat, melyek testünket egy kultúrákon átívelő testi minta kialakításában gátolják. Október 19-én 19:00 órától a színpad fórummá változik – nyitva áll a néző előtt, hogy megossza és elfoglalja a teret Matthieu-vel együtt.

A 19-ei est záró akkordjaként a Bakelit nyitott beszélgetésre invitálja a közönséget, amelyet Varga Anna Mara, a Transvanilla Egyesület munkatársa moderál. A beszélgetésre Szabó Csilla Ónodi Adélról készült analóg fotográfia kiállításának terében kerül sor.