“Mi nem kopogtatunk, de ha hívnak, megyünk” – Pécsett készített előadást a k2

2018 október 11. csütörtök, 7:34

A k2 Színház egyik fele a Pécsi Nemzeti Színház művészeivel hoz létre előadást. Fábián Pétert és Benkó Bencét a szinhaz.blog.hu kérdezte a közös munka kapcsán.

 

A szinhaz.blog.hu cikkéből:

Mecseki tigris, vagy amit akartok címmel mutatják be október 13-án a Pécsi Nemzeti Színházban azt a darabot, amelyet Fábián Péter írt, Benkó Bence rendez, és amelyben két k2-ős színész, Piti Emőke és Horváth Szabolcs mellett pécsi színészek, kaposvári egyetemi hallgatók és Formán Bálint is szerepel. A független társulat Miskolc és Kecskemét után immár a harmadik vidéki kőszínházzal dolgozik együtt.

Fábián Péter, Benkó Bence

Fábián Péter, Benkó Bence

“Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, hogy miről szól a Mecseki tigris, talán azt mondanám: szókimondó szatíra az öncenzúráról. A cselekmény egy drámaíró agyában játszódik, ahol a legkülönfélébb karakter-ötletek várják izgatottan, hogy a szerző papírra vesse őket. Ám egy nap megjelenik egy rejtélyes fickó, aki feltételekhez köti, hogy melyik karakter juthat ki az író agyából, és melyik marad ott örökre. Ez nem minden agylakónak tetszik, itt kezdődik tehát a kalamajka… a mecseki tigris pedig meglepetés!” – foglalta össze Fábián Péter.

Benkó Bence elmondta, eredetileg ugyanazt tervezték az évad elején, mint az előzőben. A társulat kettéválik és egy-egy tantermi előadást hoznak létre (a tavalyi Antigoné és Hűség után), ahol szintén külön dolgoztak a szövegen és rendezőileg is. “Ezt a szüzességünket elvesztettük tehát. Viszont, mivel érkezett egy felkérés Pécsről, hogy mi lenne, ha – megbeszéltük Petyával, hogy ha a színészek is benne lennének egy ilyen kalandban, akkor az egyik tantermis csapat belevág a dologba. Az én csapatom (Piti Emőke és Horváth Szabolcs) úgy döntött, hogy szívesen dolgoznának velem és a pécsi színészekkel, innen pedig már csak egy bakugrás volt bedobnom Petyának, hogy ugyan, írja már meg régen dédelgetett álmát. Így mindenki örült és mindenki jól járt. És nem kell megállnia, azt hiszem, hogy mindig mondhatunk egymásnak mindent. Ez mindig csapatmunka, nem sértődik meg senki az ötletelésen. De tényleg keveset tud lejönni, így esélye sincs. Így is vagyunk elegen” – mesélte a rendező.

“Mi nem kopogtatunk, de ha hívnak, megyünk. Miért ne mennénk? Amíg tudjuk vinni a csapatot, ezzel nincs is baj, hiszen emellett az egy-két kőszínházi munka mellett bőven dolgozunk mi saját magunkban is. Ez mind lehetőség, szakmai és emberi találkozások garmadája, ami csakis építi a társulatunkat. Eddig sem zárkóztunk nagyon el (lásd például a Stúdió K-val közös előadásainkat). Ha pedig csak mi megyünk, Petyával (a miskolci Elza vagy idén a kecskeméti Fekete Péter), akkor a csapatunk az évadra meghívott vendégrendezővel dolgozik. Az Elza alatt Hegymegi Mátéval, idén Kovács D. Danival. (..) Ha nem érkeznének ezek a felkérések, nem is nagyon tudnánk fennmaradni. Jóval(!) kevesebb előadást hozhatnánk létre, ami nagyjából projektalapúvá tenné az összejöveteleinket és szétesne a közösség. Persze örülnénk, ha lenne elég pénzünk a kevesebb, elmélyültebb munka feltételeinek megteremtéséhez, félreértés ne essék. Ám az idei, egész évadra nyert támogatásunk, azt hiszem, kevesebb, mint a Mecseki tigris díszletének ára. A mai körülmények között ezek a meghívások felbecsülhetetlenek, hiszen a csapat tud olyan infrastruktúrában dolgozni, amiben függetlenként nem feltétlenül, és valóban többet költhet, hogy megvalósítsa a gondolatait” – hangsúlyozta Benkó Bence.

A teljes interjú itt olvasható.
Színészkereső