Kiss B. Atilla lesz az Operettszínház igazgatója

2018 október 19. péntek, 10:21

Zalán János pedig a Magyar Színházat vezetheti tovább.

Kiss B. Atilla / Fotó: mma.hu

Kiss B. Atilla / Fotó: mma.hu

Kiss B. Atilla operaénekes került a Budapesti Operettszínház, Zalán János jelenlegi igazgató a Pesti Magyar Színház élére – közölte a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjúban az emberi erőforrások minisztere.

Az Operettszínházban szeptember 11-én a társulat rendkívüli ülésén Lőrinczy Györgynek szavaztak bizalmat 53,4 százalékos többséggel. Szente Vajkot 34,9 százalék, Kiss B. Atillát 9,2 százalék támogatta.

A szakmai bíráló bizottság többsége később Kiss B. Atillára szavazott. A bizottság tagjai: Rost Andrea operaénekes, Vincze Balázs koreográfus, Balázs Péter, a szolnoki, illetve Kirják Róbert, a nyíregyházi teátrum igazgatója, Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Dubrovay László zeneszerző, Eperjes Károly színész-rendező, Rónai Pál karmester és Peller Károly színész voltak. Utóbbi kettő az Operettszínház képviseletében Lőrinczyt támogatta.

A Népszava úgy tudja, Kiss B. Atilla pályázatában Apáti Bence szerepel leendő balettigazgatóként, de a pályázat további részletei a publikum előtt nem ismertek. Az Operettszínház élére korábban négyen pályáztak, Kerényi Miklós Gábor végül visszavonta a pályázatát.

Kásler Miklós elmondta, a pályázatokat a szakmai zsűri elbírálta, az ő szakmai javaslatukat fogadták el. A pályázatokat júliusban írták ki, a nyertesek 2019. február 1-jétől öt évig tölthetik be az igazgatói pozíciójukat.

A miniszter beszélt a fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Nemzeti Kulturális Alapról is. Mint mondta, az NKA történelmi szerepét nagyra értékeli: negyven év szocializmus után létrejött egy olyan intézmény, amely a politikától függetlenül támogatta a magyar kulturális életet, ez rendkívüli jelentőségű szerinte.

„Viszont minden változik és átalakul, így nem ismerek olyan struktúrát, aminek ne kellene megfelelnie a kor kihívásainak, és ez alól az NKA sem kivétel” – mondta azzal kapcsolatban, hogy korábban úgy fogalmazott, ez az év nagy fordulatot hoz majd az intézmény számára.

Forrás: Mandiner, Színház.org, Népszava