Börcsök Enikő: “Ahová csak tudom, viszem magammal a diákjaimat”

2018 október 22. hétfő, 7:09
Rendez, játszik, forgat. Börcsök Enikőt a Fidelió kérdezte. Lapszemle.

A teljes interjút itt olvashatja.

“Sokat rendeztem már, főleg diákokat, fiatalokat és gyerekeket a vidéki táboromban, vagy az egyetemen. Az első próbálkozásom a MU Színházban volt egy alternatív társulattal, sok évvel ezelőtt, most a Pinceszínházba felkérésre jöttem és nagy örömmel, mert lassan már elkötelezettséggé válik ez is. Teljesen más, mint a Vígszínház, a saját ízlésem és kedvem szerint alakíthatom, nagy ajándék ez nekem, de nem volt olyan álmom, vagy vágyam, hogy rendezzek, és továbbra sincs. (…) Sokkal jobb szerepelni. Ez most kiderült a számomra. (…) Azon sokáig gondolkodtam, hogy mit rendezzek, aztán valahogy adott lett Háy János darabja, A Herner Ferike faterja” – vallotta a színésznő.

Börcsök Enikő / Fotó: Falus Kriszta / Radnóti Színház

Arról, hogy érzi magát a Radnóti Színházban, ahol A művésznő és rajongói című előadásban látható, elmondta: “A Radnóti is régóta a szívügyem, nagyon jó barátaim vannak ott. (…) Első olvasatra nehéz volt elképzelni, hogy mit lehet ebből a darabból kihozni, de szépen lassan behúzódtunk a történetbe, hiszen rólunk szól, színészekről, ahogyan élünk ebben a mocsokban, bűzben, reménytelen, kilátástalan sötétségben. És hogy mennyire érthetetlen ez a normális embereknek, hogy milyen sok külső támogatás, mennyi mecénás kell ahhoz, hogy működjön. A darabban szó van arról is, hogy mikor jön el az a meghasonulás, amikor mégiscsak úgy dönt az ember, hogy jobb életben maradni, mint megveszekedetten ragaszkodni a művészethez” – sorolta Börcsök Enikő.

A színésznő idén filmez is, Szabó István és Gothár Péter hívta forgatni: “Mindketten ragaszkodnak a régi színészeikhez, ott akarnak tudni minket maguk mellett. Szabónál nagy epizódszerepem van, egy péknét játszom két komoly jelenettel, de minden alaknak megvan a maga sorstragédiája, ettől olyan nagyon szép és mai a film. (…) Gothár Péterrel csodálatos volt forgatni, szinte költői lesz a film. Ő írta a forgatókönyvet, Hét kis véletlen a címe, fiatal operatőrrel, Tábori Andrással dolgoztunk, aki gyönyörűen fényképezett. Szép, lírai történet lesz, tele mesével és varázslatos dolgokkal. Gothár Péter egyébként is meghatározó ember az életemben, a pályámon. Ő kezdett el hinni bennem először, fiatalon nagy szerepeket kaptam tőle. Rengeteg jóra tanított, csodálatos filmeket csináltunk, tévéfilmekben, rádiójátékokban és színházban is sokat dolgoztunk együtt. Hálával tartozom neki” – fejtette ki Börcsök Enikő.

Saját osztályáról szólva, amelyben Zsótér Sándorral együtt osztályfőnökök, úgy fogalmazott: “Én is megpróbálok úgy odafigyelni rájuk, ahogy rám figyeltek, ahová csak tudom, magammal viszem őket, amikor Veszprémben játszottam a Kurázsi mamát, hárman jöttek velem. Mindent megtettem, hogy a Vígszínházba jöhessenek gyakorlatra, de ez nem sikerült. A negyedik, ötödik év mindig pánikos egy kicsit, de egyelőre most mindenkinek van gyakorlati helye. Nagyon nagy felelősség a tanítás, és ha végeztek, akkor is figyelni akarok rájuk. Tudni szeretném, hogy mi lesz a sorsuk”.

A teljes interjút itt olvashatja.