Máté Gábor: “A tao megszüntetése a Kamra bezárását is jelentheti”

2018 október 23. kedd, 15:19
A Katona igazgatója szerint sokkal jobb lenne a csalásokat kiszűrni, mint beszántani az egész támogatási rendszert. Ha valóban eltörlik az előadóművészeti taót, az ország egyik legjobb színháza is nagyon nehéz helyzetbe kerül.

A direktort a 24.hu kérdezte. 

Annak kapcsán, hogy újonnan megjelent könyvében alig van szó privát ügyeiről, Máté Gábor úgy fogalmazott: “Van olyan eleme az életem naplójának, amikor felerősödnek a magánéleti vonalak, amikor nagyobb fájdalom ér, csalódás, szerelem, akkor persze alaposabban írok arról, de esetemben az az érdekes, hogy a feleségeim révén kerültem bele egy olyan spirálba, amitől bulvárosodott az életem, de őszintén szólva én hányok ettől, nem is érdekel. Leginkább ezt akartam elkerülni az egész színészetből”.

Máté Gábor

Máté Gábort arról is kérdezték, hogy miért esik kevés szó Albert Györgyivel való házasságáról: “Ez valóban nincs nagyon benne, de tudja miért? Mert amikor ő volt a feleségem, akkor is írtam, de még papírra. Tehát attól tartottam, hogy bárki megtalálhatja, elolvashatja. (…) Róla is csak pozitívan írok. Utólag meg nem írok hozzá, mert nem lenne igaz. Ráadásul abban az időben halt meg az anyám, és ő akkor nagyon sokat segített nekem. Sőt, akkor ment be először a kórházba is, és az brutális volt. Abban nem lehettem őszinte, miután ő beteg volt, ezért minden azzal kapcsolatban leírt mondat olaj lett volna a tűzre. A későbbiekben pedig, amikor már napi szinten írtam, ő már nem játszott szerepet az életemben, felbukkant időnként, erre van is utalás a naplóban. De leginkább a bosszú miatt került elő, annak pedig nem találtam írásos nyomát, hogy azt feltételeztem, kritikákat is íratott rólam. Most ezzel remélem kielégítettem mindenkinek a bulvár iránti vágyát”.

Arról, hogy a kötetben, 2005 tájékán azt írja, már tévét nem is néz, csak a sportért, elárulta: “Csak annyira kísérem figyelemmel ezeket a híreket, amennyire a munkám megköveteli. Tudok a dolgokról, de nem a tévéből. Kizárólag sportot nézek, és mondjuk az zavar, hogy az M4-en időnként hírek is vannak, de olyankor beletekerek, mert, ugye, színházi emberként szinte mindent felvételről nézek meg. Nyilvánvalóan a színházi ügyeket követem leginkább, a főváros ügyeit is, és a politikai változásokat. És persze lázasan olvasom a kultúrkampf újabb és újabb terméseit. (…) Elkeserít, amit a kultúrkampf eredményez, mert rossz lesz az ember szájíze”.

A felvetésre, miszerint a kultúrkampf mintha elkerülte volna a Katonát, elmondta, nem szereti a skatulyázást: “Szerintem a mi színházunk független, ehhez ragaszkodom. A jelenlegi kormánynak nagyon nagy szüksége van arra, hogy kijelölje az ellenfeleket, itthon és nemzetközileg is. Ilyen értelemben szükség van arra, hogy minket a tömegek ne függetlennek, hanem balliberálisnak gondoljanak, noha ennek a szónak értelme sincsen. Pontosabban: értelmét vesztette. Én megengedő vagyok a szónak abban az értelmében, hogy kíváncsi vagyok minden emberre”.

Az előadóművészetek tao-támogatásának esetleges eltörlése ügyében Máté Gábor kifejtette: “A Katona bevételének több mint 20 százalékát jelenti a tao. A bevezetését követően nagyjából ebben az arányban csökkentették a támogatásunkat. A nyár folyamán a gazdasági igazgatónk vett részt szakmai fórumokon és a főváros is biztosította a színházakat arról, hogy aktívan részt kíván venni az erről szóló egyeztetésekben. Változtatásra mindenképp szükség van, hiszen a tao-támogatás jelentős hányadát csalásokkal szerezte meg egy igen szűk kör. Sokkal szerencsésebb lenne a csalásokat kiszűrni, a csalókat kizárni a taóra jogosultak köréből. Amikor azt halljuk, hogy ennyi meg annyi pénz kerül a taónak köszönhetően a kulturális ágazatba, akkor arra kell gondolni, hogy ennek az összegnek kisebb része az indokolt, a jól felhasznált, a valódi teljesítményt díjazó, a jogalkotó eredeti szándékával összhangban elköltött adófizetői forint. A teljes tao-támogatás kisebb része került azokhoz a kőszínházakhoz, magánszínházakhoz, függetlenekhez, amelyek a nézők számára is látható, valódi művészi tevékenységet folytatnak. Ugyanakkor a mostani struktúrában megszüntetni épp miattuk, miattunk felelőtlenség lenne. (…) A Katona esetében ez olyan nagyságrendű kiesés, amely, ha a fenntartó más forrásból nem pótolja, akár a Kamra bezárását is jelentheti” – nyilatkozta Máté Gábor.

Körülbelül 1 éve robbant a magyar metoo-botrány. A kérdésre, szerinte történt-e valami, azt felelte: “Két embert meghurcoltak. (…) Amikor Kevin Spaceyről kiderült, ami kiderült, akkor sokat tűnődtem ezen, és nem gondolom, hogy az ő egyébként tetemes mennyiségű bűne miatt le kellene mondanunk egyedülálló alakításairól. Szerintem ebből az lenne fontos, hogy a mindennapi életbe ténylegesen beszivárogjon a kérdés, hogy miként bánunk egymással. Ne verjék a családtagjaikat az emberek, ne kényszerítsenek nőket vagy férfiakat nem kívánt szexuális kapcsolatba, egyáltalán ne zsarnokoskodjon senki senkin. Ha ez a mindennapokba nem szivárog le, akkor sima bulvártörténet marad. Mindenki minket, színházi embereket kérdez, mintha mi lennénk a fertő, miközben itt szerintem semmi nem is történik. A színház ráadásul teljesen más hely, mint amilyenhez az életben szokva vagyunk”.

A teljes interjút itt olvashatja.