“Olyan vagyok, mint a vadászó oroszlán” – Jordán Adél válaszolt

2018 október 24. szerda, 7:41

Az őszt rögtön egy díjjal kezdte: a Katonában őt választották az előző évad legjobb női főszereplőjének. Jordán Adélt a Magyar Narancs kérdezte.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

“Nincs pszichológusunk, mi leg­inkább egymásra figyelünk. Nem hiszem, hogy erre hivatalból különösebben oda lehetne figyelni, de maga a színházi rend megtartja az embert, a próbatábla, a napi befogottság nem hagy szétcsúszni, legalábbis engem nem. Persze van, aki így is kicsúszik ebből a védett körből, de ehhez az ő saját akarata is kell. Ilyen esetet már láttam, de olyan sorsot, mint a darabban játszott Léda, nem nagyon. Annak tanúja voltam, hogy valaki úgy öregedett meg, hogy nem lett gyereke; lehetett volna, de ő maga úgy döntött, a gyerek és a szerep közül a szerepet választja. Én biztosan nagyon bánnám, ha nekem most nem lenne egy 8 éves gyerekem. Léda egyébként teljesen fiktív, bár volt egy erdélyi színésznő, aki ténylegesen öngyilkos lett. A figura sok emberből lett összegyúrva, de tudom, hogy Bélát ez a színésznő is inspirálta. A darabbéli lány tragédiája, hogy naivan elhiszi, valóban pesti sztár lehet, míg a körülötte lévő nagy színházi emberek igazi szemetek, akiknek a szakmán kívül semmi sem számít. Persze ezt a lányt nem csak a színház csinálja ki, ő is tehet erről” – mesélte az Ascher Tamás Háromszéken című előadásban alakított karaktere kapcsán a színésznő.

Jordán Adél / Fotó: Süveg Áron

Jordán Adél

Jordán Adél arról is mesélt, még messze nem volt színésznő, amikor már Dévényi Ádámmal énekelt. “16 vagy 17 éves koromban elvittek egy koncertjére, és miután bemutattak neki, egyszer csak megkérdezte, nem akarna-e az Adélka énekelni. Adélka meg azt mondta, hogy nagyon szívesen. Rengeteget tanultam tőle, nemcsak koncertezést, hanem főleg előadó-képességet. Kibekkelte velem az első szakításomat, lelki támaszom volt abban az időben. Az akkori nagy szívfájdalmamról írta a Bár lennék vak című számot. Van még egy száma, a Kesergő, amit én ihlettem. Szoktam a dalait magamban énekelni, a halála után pedig Keresztes Tomival felléptünk egy emlékesten is. Jó lenne még ezekkel a dalokkal kezdeni valamit. Ha meghallom, hogy a közelemben akusztikus gitárt hangolnak, a pengetésre azonnal Ádám jut eszembe” – mondta a színésznő.

Jordán Adél korábban azt nyilatkozta, hogy a Hóhérok próbái emberpróbálóak voltak. “Gothárnak ez tulajdonképpen a munkamódszere. Van olyan színész, aki ezt bírja, más meg nem. Én egyébként bírom, csak a végére elfáradok, és akkor azt érzem, hogy ennyi elég is volt ebből. Régebben fát lehetett volna vágni a hátamon, de most mintha már elértem volna abba a korba, amikor már nem biztos, hogy mindent megengedek. Persze lehet ezt hisztinek is hívni. Mielőtt elmentem szülni, nagyon elfáradtam, azt éreztem, jobb is, hogy elmegyek innen, mert nem bírom tovább. Miután visszajöttem, úgy érzem, kevesebbet adok magamból, olyan vagyok, mint a vadászó oroszlán, aki csak akkor fut, amikor kell” – fogalmazott a Katona színésze.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.