Thuróczy Szabolcs: “Nem halmozott el az élet azonnal főszerepekkel”

2018 október 25. csütörtök, 7:40

Könyvekről, szerepekről és a járatlan út bizonyosságáról is beszélt Thuróczy Szabolcs a Marie Claire-nek.

 

A Marie Claire cikkéből:

Mostanra többen ismerik filmekből, pedig tudatosan ügyel arra, hogy a színházi munkák is megmaradjanak az életében. “A Pintér Béla Társulatnak 20 éve vagyok tagja, az első főszerepem pedig 2001-ben, Tóth Tamás Anarchisták című filmjében játszottam. 2008-tól szinte folyamatosan forgatok, kisebb szerepekkel kezdtem, aztán akik igazán hittek bennem, mindig felkértek egy-egy filmre. Ilyen volt Tilla, Herendi Gábor, később pedig az HBO látott bennem fantáziát az Aranyélet kapcsán. Nem halmozott el az élet azonnal főszerepekkel, de szépen lépegettem felfelé a lépcsőn, aztán közben kiderült, hogy talán megy ez nekem, így teljesedett ki a színészi pályám 40 éves koromra” – mesélte Thuróczy Szabolcs.

Thuróczy Szabolcs / Fotó: Nők Lapja

Thuróczy Szabolcs / Fotó: Nők Lapja

A Margó Fesztiválon Kollár-Klemencz László új könyvének bemutatóján, egy zenés irodalmi esten vett részt. “Pilinszky a fiatalkori énemnek az egyik jellegzetessége volt. Parti Nagy Lajost is nagyon szeretem, Esterházy Péter Javított kiadás című naplója is nagy hatással volt rám, de az orosz kortárs írókat is említhetném. A Tények és tanúk sorozatot is kedvelem, illetve a feleségem is gyakran hoz nekem könyveket antikváriumokból. Most Sas Györgytől olvastam egy szenzációs könyvet, a Kamillkát, nemrégiben pedig Molnár Ferenc Pesti naplóját vettem meg. Nem biztos, hogy az ember képes megfogalmazni, hogy az egyes korszakaiban pontosan mit és miért szeretett olvasni. Mindig azt a könyvet választom, ami éppen magával ragad, vagy nem igényel többnapos koncentrációt, mert ahhoz az idegrendszerem már nagyon rossz állapotban van. Mondják azt is, hogy jó könyvolvasás közben elaludni, de sajnos van az a fáradtság, amikor már a betűkkel is nehéz megküzdenem” – mondta a színművész.

Az Aranyélet utolsó évada éppen mostanában került műsorra. “Februárban fejeztük be a forgatást, mondhatom, hogy életem egyik legfontosabb szakasza volt ez. Most októberben elindul az új évad, még több fordulattal, emberi pillanatokkal. A színészi lehetőségek maximális tárházát adja ez a szerep, de nagyon fogom élvezni azt is, amikor majd 20 év múlva vissza lehet nézni, hogy a mai magyar társadalom ilyen állapotban volt. Kiváló korlenyomat ez, ami megmarad az utókornak” – fogalmazott Thuróczy Szabolcs.

A teljes interjú itt olvasható.