L. Simon László: “Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao”

2018 október 28. vasárnap, 10:50

A volt kulturális államtitkár arra a hírre reagált, amely szerint a kormány megszünteti az előadó-művészetek taotámogatását.

L. Simon László / Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu

L. Simon László / Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu

Nem kevesebb, hanem több pénzhez juthatnak a színházak, ha a jelenlegi taotámogatási rendszer megszűnik – mondta a hvg.hu-nak L. Simon László. A volt kulturális államtitkár egy korábbi javaslatára hivatkozva ezt azzal magyarázta: ha a szaktárca közvetlenül osztja el a befolyt támogatásokat, akár még más kulturális területekre is maradhat külön forrás. L. Simon szerint ennek az az oka, hogy az elmúlt években milliárdok vándoroltak a színházak kasszája mellett magánzsebekbe is, tehát ha az átutalást és a teljesítést is ellenőrzi a kabinet, akkor a “közvetítői díjak” egyik pillanatról a másikra megszűnhetnek.

“A taotámogatásokat csak úgy szabad kivezetni a kultúrából, hogy ezzel párhuzamosan jövőre növeljük a kulturális államtitkárság költségvetését minimum negyven milliárd forinttal. S Fekete Péteréket (kultúráért felelős államtitkár) abban kell segíteni, hogy egyetlen olyan értékes produkció se vesszen el, ami eddig a taónak köszönhette a létezését” – mondta a volt államtitkár.

A jelenlegi rendszer L. Simon szerint azért tarthatatlan, mert “kamuszínházak” és valós művészeti teljesítmény nélküli produkciók egyre többet tettek el a taotámogatásokból. “Hiába néz ki úgy, hogy sok pénzt kap a kultúra a taóból, nemcsak a támogatások emelkedtek, hanem a lenyúlások is” – mondta L. Simon. A kormánypárti politikus szakmai pletykákra hivatkozva beszélt arról, hogy a tavalyi 37 milliárd forintnyi támogatásból 10-15 milliárd forint nem jutott el a címzetthez.

Forrás: hvg.hu