“A lelkük gyönyörű és ép” – Kecskés Karina a Baltazár Színházról

2018 október 29. hétfő, 8:06

Kecskés Karina tizenkét éve segíti munkájával a Baltazár Színházat, amely Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A színésznőt a hazipatika.com kérdezte.

 

A hazipatika.com cikkéből:

Kecskés Karina színészként, drámapedagógusként vesz részt a Baltazár Színház munkájában, emellett több éve nehéz sorsú gyerekeknek rendez meseterapeutás tábort Csángóföldön. Idén ő az Egészséghősök-díj egyik jelöltje. “Amikor az első gyermekem született, munka nélkül maradtam, mert megszűnt a színházi szerződésem. Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője megkeresett, hogy lenne-e kedvem náluk beszédet tanítani: ettől először nagyon megijedtem, nem tudtam, tanárként hogy fogok majd helytállni a gyerekek között. Amikor elmentem az első órára, annyira zavarban voltam, hogy elkezdtem sírni, mert nem tudtam, miért is vagyok ott. Akkor a gyerekek megöleltek, ők is elkezdtek sírni, és mondták, hogy ‘Ne félj Karina, majd mi segítünk!’, és ez akkor valóban segített. Ők nagyon erős egyéniségek, tiszta szívű, őszinte emberek. Nagyon jó velük lenni, mert éppen azokban az emberi értékekben erősítenek meg, és erősítettek meg akkor is, amelyek számomra is nagyon fontosak. Jó olyan közegben lenni, ahol ilyen tiszta értékrendek vannak” – mesélte a színésznő.

Kecskés Karina

Kecskés Karina

Kecskés Karina szerint a legtöbb ember nem tud mit kezdeni azzal, ha valaki sérült vagy fogyatékos. “Az emberek többségében sajnálat van velük szemben, és a helyzetük tabu téma. Nem szeretnek foglalkozni ezzel az emberek, eltartják maguktól és nem is tudnak mit kezdeni velük. Szerintem a művészet által viszont megnyílik egy kapu, mert a művészet a lélekhez szóló közvetítő eszköz, amire nagy szüksége van mindenkinek. A színház pedig egy nagyon jó kifejező forma, ahol sok művészeti ág van együtt. A Baltazáros színészek nagyon tehetségesek: lehet, hogy ha például a buszon találkozik közülük valakivel az ember, azt látja, hogy alig tudja megfogni a kapaszkodót, de amikor felmegy a színpadra, és elmond egy verset, olyan húrokat pendít meg az ember szívében, amit nem is gondolt volna korábban. Az előadásoknak köszönhetően az előítéletek eltűnnek az emberekből, miközben nézik ezeket a színészeket. A szövegek egész más értelmet nyernek, az ő tolmácsolásukban. A Baltazár Színház színészeinek tisztasága olyan ragyogó, hogy bár kívülről ők másnak tűnnek, de a lelkük gyönyörű és ép” – fogalmazott.

A színésznő arról is beszámolt, hogyan talált rá a meseterápiára. “Az első gyermekem születése után kerestem, hogy hogyan is vezessem be őt a világba: elkezdtem azon gondolkodni, hogy nekem mi segített a gyerekkoromban, melyek voltak a fontos támpontok. Ekkor eszembe jutott, hogy mennyire sok mesekazettát hallgattam, és elkezdtem meséket, mesekönyveket keresni, és ráakadtam Boldizsár Ildikó könyvére a meseterápiáról, és rájöttem, hogy ezzel nekem dolgom van. A meseterápia már 8 éve része az életemnek: ez egy olyan szellemi út, amely a gyerekeim és saját magam által is a részemmé vált. Hiszek a mesékben, és abban, hogy ezek a történetek évezredek óta azért maradtak fent, hogy az embereket segítsék életválságokban, és a nehéz helyzetekben. A szimbolikus képek, amelyek a mesékben vannak, olyan útmutatók, amik segítik az embereket. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek és felnőttek megkapják ezeket a kódokat. A mesék segítenek, hogy a gyermekek fantáziája szárba szökkenjen, hogy a szavakat képpé alakítsák a fejükben. A mesék megmutatják, hogy minden nehéz helyzetből van kiút. Cselekedni kell, nem pedig megállni, ha problémával találkozunk. A mesehősök is mindig egy nehéz élethelyzetből indulnak útnak, hogy a mese végére visszataláljanak a rendhez” – mondta Kecskés Karina.

A teljes interjú itt olvasható.