“A kapcsolati játszmák mindig így játszódnak le” – Radnay Csilla és Ötvös András válaszolt

2018 november 01. csütörtök, 7:40

Novemberben Szabó Máté rendezésében viszi színre a Belvárosi Színházban az Orlai Produkció Woody Allen Férjek és feleségek című keserédes történetet. A házaspárt alakító Radnay Csillát és Ötvös Andrást a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

“Nem ez az első eset, hogy filmadaptációban veszek részt, és mindig különleges helyzet, hiszen ha láttam, akkor minél gyorsabban ki kell törölnöm az emlékezetemből. Bennem erőteljesen megmaradnak a képek, mozdulatok, arckifejezések, és nem szerencsés, ha ezek ott vannak velem a próbán, mert óhatatlanul is másolat képződne, amit jobb elkerülni. Nagyon szeretem Woody Allen filmjeit, láttam a Férjek és feleségeket is, de már régen, csak körvonalakban emlékszem rá” – mesélte Radnay Csilla.

Ötvös András és Radnay Csilla a Férjek és feleségek olvasópróbáján / Fotó: Takács Attila

Ötvös András és Radnay Csilla a Férjek és feleségek olvasópróbáján / Fotó: Takács Attila

“Nekünk itt most valójában nem is a film az érdekes, hanem az, amit ebbe a történetbe, a szereplőkbe bele tudunk fogalmazni. Sok intellektuális ember szenved sok könyv előtt, Szabó Máté rendező így foglalta össze viccesen még a próbák elején. Nagyon sokat olvasott embereknek fogalmuk sincs arról, mi történik saját magukban” – tette hozzá Ötvös András.

Radnay Csilla szerint hiába olvassuk ki a világirodalom összes filozófiai művét, attól még nem fogjuk teljesen megérteni az életünket. “Hiába az a fránya nagy műveltségünk, látszólagos okosságunk és liberális, elfogadó hozzáállásunk, semmit sem tudunk magunkról, a másik emberről, és amikor tétje van a dolognak, hirtelen nehézzé válik elfogadónak lenni” – fogalmazott. A színésznő elárulta, nem lett “aktualizálva”, a mába helyezve a történet, ami szerinte segíteni fogja az elfogadást, pont azért, mert ettől lesz egy kényelmesnek tűnő távolság a néző számára.

“Azt hiszem, hogy sajnos mindenkinek érthető lesz. Másról sem hallani tulajdonképpen, mint erről a problémáról: miért megyünk szét, miért nem működik, miért csalt meg…? Egy-két New York-i utcanév biztosan kiszalad majd a szánkon, de ez az a történet, amit nem is kell annyira modernizálni, vagy ide helyezni Magyarországra, mert bárhol vagyunk a világban, 1990-ben, vagy 2018-ban, ezek a kapcsolati játszmák mindig így játszódnak le” – mondta Ötvös András.

“Emlékeim szerint a filmen sem hahotáztam, mert húsbavágóak azok a kapcsolati problémák, amelyek előkerülnek. De életmentő fontosságú, hogy tudjunk nevetni magunkon” – fogalmazott Radnay Csilla.

A teljes interjú itt olvasható.