Elhunyt Tardy Balázs színművész

2018 november 02. péntek, 9:07

Életének 69. évében elhunyt Tardy Balázs színművész.

Budapesten született 1948. december 20-án. 1967-ben Sándor Pál Bohóc a falon című filmjében debütált. Több filmben is szerepelt, a szinkronban is megfordult, de a színpad volt az igazi otthona.

Népszerű és közkedvelt művésznek számított. Előbb az Egyetemi Színpadon, később a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1975–1978 között a 25. Színház, 1978–79-ben pedig a Népszínház tagja volt.

Kecskeméten egy, Miskolcon három évadot töltött. 1983-tól 1986-ig újra a kecskeméti Katona József Színházban, 1986-tól 1990-ig a szolnoki Szigligeti Színházban láthatta a közönség.

2003-ban – egy aneurizma-műtétet követően – megvakult.. Azóta a Vakok Állami Intézete Ajtósi Dürer sori intézetében élt.

Nyugodjon békében!

Sándor Erzsi sorai a színművészről:

Egy kifeszített kötelet fogva araszolt be a Merlin színpadára sok-sok évvel ezelőtt, amikor még volt Merlin és abban színpad, mert verseket akart mondani, megmutatni magát akkor is, ha ő már nem láthatta. Az agyműtéte után hívott fel a Galkó, hogy mondjak valamit, mert a Tardy műtétje sikerült, az életét megmentették, de megvakult. Mit kell most csinálni, hogy kell élni? Honnan tudhattam volna? Senki se tudta. Nem is akarta tudni. Tardy sokáig úgy viselkedett, mintha a Schwajda darabját A csodát játszaná. Lehet, hogy megvakult, de az élet attól még élődik tovább. Ezért is akart mindenáron a színház köldökzsinórját markolva betapogatni a színpadra. Hogy lássuk mi, akik még látunk. Láttuk, hallgattuk, lehajtott fejjel. nem akartunk belegondolni.

Aztán ültem a mogyoródi Hungaroring pályáján egy autóban, amit Tardy vakon vezetett. Azt hittem ott fogok meghalni a hátsó ülésen. A segítője ült mellette, mondta a kanyarokat meg az irányokat, a Balázs meg röhögött, hiszen mielőtt megvakult tudott autót vezetni, most mit vagyok beszarva.

A Bohóc a falon filmben láttam először. Fekete volt és öttusázott. SándorPalikának amúgy is különös érzéke volt a korosztályunk legszebb srácait föltenni nekünk a vászonra, hogy onnan sóvárogjuk őket a lepedőnkre. Halálosan irigyeltük azokat a barátnőket, akiknek összejött bármelyik és hát igen. Házibulikon és színházakon át tartott az élet. Meg filmeken, forgatásokon és utána házibulikon és színházakon.

Aztán lettek ők ketten a Galkó-Tardy, a Balázsok. Összenőttek, talán a 25. Színházban, nem is tudom és lettek végtelenül mulatságosak színpadon, színészházban, józanon részegen, mindenhogyan. A Balázzsal mindig egy kicsit több volt a zűr, most hagyjam is nyitva ezt a mondatot, hogy melyikkel is. Nem tudom, hogy volt-e még bárki a Galkón kívül, aki még valamiképpen a felszínen tartotta Balázst a Merlin színházi köldökzsinórnál fogva. De tudom.

Volt még valaki. Egy színésznő, akinek az egészségéért éppen mostanában kell aggódni. Mondanám, megvan neki a maga baja, meg is volt. De hát a Galkónak is megvolt-megvan. Mégis ott volt Tardy mellett, magára osztotta ezt az anyaszerepet és hibátlanul végigcsinálta. Tényleg egészen a legvégéig.

Tardy Balázs most elsősorban Galkó halottja és a mi nemodanézni-akaró lehajtott fejünk.