“Többet látsz, többet tanulsz, többet szívhatsz magadba” – Balsai Móni és Ujj Mészáros Károly válaszolt

2018 november 02. péntek, 8:47

Egy krimi elkészítése Magyarországon óriási kihívás, ritkán sikerül úgy leforgatni, ahogy azt egy rendező előre megálmodja, ahogy azt a szakma és a nézők elvárják – nyilatkozta a 168 Órának Ujj Mészáros Károly, hozzátéve: reméli, hogy neki ez most sikerült. A rendezőt és a főszereplőt, a vele az életben is egy párt alkotó Balsai Mónit annak apropóján kérdezték, hogy a napokban mutatják be legújabb közös filmjüket, az X – A rendszerből törölve című, különleges látványvilágú, erős hangulatú thrillert.

Balsai Mónika és Ujj Mészáros Károly a Liza a rókatündér forgatásán

Balsai Móni úgy nyilatkozott, Ujj Mészáros Károly az egyik legbátrabb rendező: “Minden szempontból az, de leginkább azért, mert a filmkészítés során végig bátran ragaszkodik a saját elképzeléseihez, a véleményéhez, a gondolataihoz. Nem egy megalkuvó típus”.

A kérdésre, mi abban a bátorság, ha valaki következetesen Balsai Mónira bízza a főszerepet, Ujj Mészáros Károly elmondta: “A Liza, a rókatündér előtt aligha lehetett volna kijelenteni, hogy Mónival a tutira megyek. Még nem volt annyira ismert, mint manapság. De igaz, én nagyon régóta tudom, hogy milyen kiváló színésznő. Jó, akkor elismerem, ebből a szempontból önző vagyok, és élek azzal a lehetőséggel, hogy rábízhatom a saját társamra a filmjeim főszerepét. Azért nincs szükségem castingra, mert semmi kétségem sincs afelől, hogy ő a legjobb választás. Kivételesen érzékeny színésznő, rendkívül finom eszközöket használ. (…) Nagyon szeretem Móniban, hogy csak ott színésznő, ahol annak kell lennie” – árulta el a rendező.

Balsai Móni pedig arról is beszélt, egyáltalán nem biztos, hogy minden szerepre ő lenne a tökéletes választás. “Károly nagyon szereti és tiszteli a nőket, és eddig női filmeket készített, már abban az értelemben, hogy a történetei egy női figura köré épültek. Lehet, hogy a következő egy férfi történet lesz”.

Annak kapcsán, hogy egyikőjüknek sincs művészi diplomája, a ranglétrán alulról indulva jutottak fel a csúcsra, Ujj Mészáros Károly elmondta: “Nekem annyi a hátrányom, hogy öreg vagyok. Ötvenévesen készítettem el a második filmem, 47 voltam, amikor az elsőt bemutatták. Még ha innentől zsinórban csinálnám is a filmeket, akkor sem tudnám utolérni azokat, akik már harmincévesen bemutatkozhattak a közönségnek. Az viszont az előnyömre vált, hogy sokáig tanulmányozhattam a kollégák munkáit, amiből rengeteget tanultam, és eldönthettem, mi az, amit én másképp szeretnék csinálni, ha lehetőséget kapok. Sokat profitáltam abból is, hogy több száz reklámfilmet forgattam le rendezőként, ezekben is tudatosan kerestem azokat a momentumokat, amelyek átemelhetők egy nagyjátékfilmbe.”

Balsai Mónika / X – A rendszerből törölve

Balsai Móni pedig úgy vélekedett, nehéz megmondani, mennyire előny vagy hátrány, hogy kimaradt a színművészeti egyetem, mert nem tudni, onnan indulva milyen pályát futhatott volna be. “Csodálatos éveket töltöttem Győrben, márpedig az egyetemet végzett fiatal színészek akkoriban nem nagyon akartak vidéki színházakhoz szerződni. (…) Amióta vendégként hívnak meg különböző színházi produkciókba, azt látom, hogy mindenhol működik egy csapat, amelyik arra az időre, amíg együtt dolgozunk, engem is befogad. Mindenhol létrehozható a közös játék, és mindig új emberekkel találkozhatok, ami frissen tartja a vért. Többet látsz, többet tanulsz, többet szívhatsz magadba a világból” – fejtette ki a színésznő.

Az X – A rendszerből törölve nagyon más lett, mint a Liza, a rókatündér. Erről szólva Ujj Mészáros Károly elmondta: “Az egyik fő célom éppen az volt, hogy nagyon másmilyen legyen a második filmem, mint az első. Meghülyültem volna, ha még egy Lizát kellett volna csinálnom. (…)  Az is izgatott, hogy Magyarországon a krimi egy óriási kihívás, ritkán sikerül úgy leforgatni, ahogy azt egy rendező előre megálmodja, ahogy azt a szakma és a nézők elvárják. Úgy érzem, az X-ben sikerült felidézni a skandináv krimik borongós történetét, képi világát”.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.