Danis Lídia: “Most találtam igazán az otthonomra”

2018 november 06. kedd, 7:25

Jakab Erika rendőrhadnagy. Zsuzsi, a roma anyuka. Danis Lídiát az Aranyélet mellett ezúttal a Bogaras szülők című sorozatban láthatjuk a képernyőn. Társulatánál, a tatabányai színházban pedig Stuart Mária után ismét nehéz szerepet kapott, Lady Macbethként látható a színpadon.

A Színes RTV interjújából:

A kérdésre, meggyötörte-e a főpróbahét, Danis Lídia úgy válaszolt: “Ez sosem normális időszak egy színésznek, de most a szokásosnál is jobban igénybe vesz. Reggel tíztől este tízig próbálunk. És a Macbeth nem könnyű darab. Ráadásul állandóan csörög a telefonom, mert az Aranyélet és a Bogaras szülők hál” istennek nagy siker. Sokan kíváncsiak lettek rám. Az egyik vezető női portál írta nemrég, hogy az első rész után az én nevemre kerestek rá a legtöbben a különböző internetes oldalakon. Ez nagy boldogság, de a napom nekem is ugyanúgy 24 órás”.

A színésznőt arról is faggatták, könnyen el tudja-e engedni a munkát: “Muszáj, hiszen van egy tízéves fiam. És én elsősorban anyuka vagyok. Ez mindent felülír. Ahogy hazaérek este fél tizenegyre, átváltok szülő üzemmódba: ilyenkor állok neki ceruzákat hegyezni, teát főzni, hogy reggel az indulás minél zökkenőmentesebb legyen. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül, ezt mindenki így csinálja. A párom sokat segít, de amikor csak tehetem, ragaszkodom hozzá, hogy például én vigyem Zsigit suliba. Egyszerűen nekem is szükségem van arra a 20 perce, amíg odaérünk: tudunk beszélgetni, együtt lenni. Sőt, amikor ennyire sűrű időszakom van, együtt is szoktunk aludni, hogy így hozzunk be valamennyit a külön töltött időből. Meg akkor legalább agyonpuszilgathatom! Nekem Zsigi adja az életem erejét”.

A Bogaras szülők c. sorozat kapcsán úgy fogalmazott: “Szerintem ennek a sorozatnak a humor a motorja. A karakterek mintha karikatúrák lennének, végletekig el vannak túlozva. De ettől vicces az egész, így lehet a helyzeteken igazán nevetni. Pedig ha belegondolunk, az életben sírva fakadnánk mindettől. Hiszen amit a sorozat mutat, az maga a valóság. A szülők ábrázolása elképesztően hiteles. Ami pedig Zsuzsi szerepét illeti, az nekem igazi jutalom. Régóta vártam, hogy roma anyukát játszhassak. És élvezem, hogy ez csak úgy jön belőlem” – fejtette ki a színésznő.

Arról, hogy a 2000-es években jó pár díjjal  elismerték, 2018-ban pedig Tatabányán az évad legjobb színésznője lett, úgy vélekedett: “Úgy tűnik, megérett a munka gyümölcse. Már a szereplőválogatásokon sem stresszelek. Azt hiszem, rendben vagyok magammal. Igaz, rengeteget dolgozom, de színház nélkül nem tudnék élni. És bár nyolc szép évet töltöttem a Vígben, és hármat Szegeden, mégis most találtam igazán az otthonomra. Félve mondom a jót, nehogy elkiabáljam a szerencsém, de ami most van, ez maga a csoda. Soproni lányként nőttem fel, és hat éve eldöntöttem, hogy megint vidéki leszek. Oroszlányban vettem egy kis házat, ráadásul Tatabányán alakult egy olyan társulat, amilyenre mindig is vágytam. Én így képzelem el a színházat. Igaz, ebben tízfős csapatban háromszor annyit dolgozom, mint a sorozatbeli kolléganőim. Öt bemutató egy évadban! De ez nem panasz, én tulajdonképpen most dicsekszem” – nyilatkozta Danis Lídia.

Forrás:  Színes RTV