“Egyszerűen nem lehet kiszűrni a visszaéléseket” – Vidnyánszky Attila a kultúr-taóról

2018 november 07. szerda, 16:42

Egyetért azzal a kormányzati előterjesztéssel Vidnyánszky Attila, hogy a jelenlegi formájában szűnjön meg a színházi tao-támogatások rendszere. A Nemzeti Színház főigazgatója erről az Echo Tv Jó reggelt! című műsorának szerdai adásában beszélt.

Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila

A rendező évek óta harcol az általa rákos daganatnak nevezett tao-támogatások mostani rendszere ellen, mert véleménye szerint az nagyon kijátszható. Vidnyánszky Attila rámutatott, rengeteg visszaélés történt a tao-pénzek területén, ráadásul értékes darabok szorultak ki a színházakból, mert sok teátrum “taós előadásokat” tűzött színpadra. A rendező szerint egyáltalán nem tesz jót a kultúrának, ha a piac törvényei érvényesülnek.

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint a tao-pénzek esetében egyszerűen nem lehet kiszűrni a visszaéléseket. Hozzátette: az egyetlen megoldás az, ha megszüntetik. “Az a pénz, ami befolyt a színházi szakmába, maradjon meg, csak legyen úgy kiosztva, mint a többi, taón kívüli pénz” – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila szerint ha megszűnne a tao, a kőszínházak bedőlnének, annyira beépült már a költségvetésükbe, ugyanakkor olyan összegről van szó, hogy a “nagyobb és kisebb színházaknak” is bőséggel jutna kompenzáció.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

RelatedPost