“Jogos a pánik” – Őze Áron a kultúr-taóról

2018 november 09. péntek, 11:43

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója szerint ha az egész kulturális terület elveszíti a taót, az nagyon nagy baj lenne. Kulturális tragédia. Őze Áront a 168 Óra kérdezte.

 

A 168 Óra cikkéből:

“Nagyon keveset tudunk még a változásokról, teljes a homály. Ezért sem lehet meglepő, hogy a szakma hisztérikusan reagált a hírekre. Annyi bizonyos, hogy a tao ebben a rendszerben és formában nem folytatódik. Bár annak idején, a Magyar Színház működésének első három évében a tao húzta ki a gödörből a színházat, ott az ötévnyi vezetésem alatt én is többször kértem az akkori illetékeseket, hogy ‘pucolják ki’ a taót. Már akkor azt gondoltam, és szerintem nem csak én, hogy kontroll, ellenőrzés nélkül a tao-pénzeket és így a kultúrát is kiszolgáltatja az állam a visszaélőknek. Ellenük tehetetlen a szakma, ugyanis csak jogi és törvényi úton lehet a visszaélést megakadályozni” – fejtette ki Őze Áron.

Őze Áron / Fotó: mediaklikk.hu

Őze Áron / Fotó: mediaklikk.hu

A direktor szerint a Bartók Kamaraszínháznak bizonyos szempontból szerencséje van, mert Dunaújvárosban jelen van a modern városok programja, és az ottani cégeknek rendkívül fontos a kultúra, például a Bartók Kamaraszínház segítése is.” Vagyis nekünk szerencsére nem kell belemennünk előnytelen kompromisszumokba. Egyébként az én igazgatói szerződésemben – amit a fenntartóval írtunk alá – benne van, hogy munkaköri kötelezettségem tao-pénzeket behozni” – tette hozzá.

“Nincs B tervem, mint ahogy A sem volt. De azt gondolom: ha az egész terület elveszíti a taót, az nagyon nagy baj lenne. Kulturális tragédia. Remélem, a törvényalkotók is látják, hogy ezzel végveszélybe sodródnak intézmények. Senkinek nem érdeke, hogy sóval hintsenek be egy olyan területet, amely gazdag termést hoz” – fogalmazott Őze Áron.

A teljes interjú a 168 Órában olvasható.