Gyűjtést indít a Stúdió K – Veszélyben a színház működése

2018 november 14. szerda, 11:10

A teátrum működése csak márciusig biztosított, mivel a tao-támogatás megszüntetése miatt 10 millió forinttól esnek el 2019-ben.

Fotó: Dömölky Dániel

Fotó: Dömölky Dániel

„Keresünk 998 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és ismeretlent, aki képes és hajlandó fejenként 10.000 forintnyi adománnyal kihúzni minket a pillanatnyi kalamajkából” – írja Facebook-oldalán a Stúdió K Színház. A Parlament november 13-án elfogadta a Gazdasági Bizottság tao-törvényre vonatkozó módosítási javaslatát, amelynek lényege, hogy a támogatás kedvezményezettjei közül kikerül az előadóművészet. A módosítás 2019. január 1-én lép hatályba, így már a 2018-as jegybevételből számolt, és 2019-ben lehívni tervezett tao-támogatás sem érvényesíthető.

“A szaktárca nyilatkozata szerint történtek előzetes egyeztetések az érintettekkel, hozzánk sajnos nem érkezett meghívó. Miközben valamennyi színház érintett, sem végrehajtási rendelet nem kapcsolódik a törvénymódosításhoz, sem hivatalos álláspont nem született még a ‘hogyan tovább’-bal kapcsolatban. Egy hosszútávon élhető rendszer kidolgozása (ha lesz ilyen) vélhetően több időt fog igénybe venni, mint amíg a költségvetésünk kitart. A jegyárakat nem emelhetjük a duplájára, mert már így sem olcsó a színházba járás, más saját bevételi forrásunk pedig nem nagyon van. Ráadásul az évad költségvetésén már egy drasztikus áremelés sem segítene. Segítségükkel időt nyerhetnénk, és nem kellene márciusban lehúznunk a rolót” – áll a Stúdió K bejegyzésében.