Saját pénzből építették saját kézzel – Új színház nyílt a belvárosban

2018 november 17. szombat, 15:23

Az egykori Fészek Színház létrehozói Fém Színház néven a Belvárosban nyitottak régi-új teátrumot Fém Arts & Café néven.

Októberben indultak el néhány zártkörű előadással, majd a kávézóban egy jazz koncerttel nyitották meg a közönség felé is a kapukat. Azóta jó pár előadásuk és két premierük is volt. Jendrics Anikó társulatvezető mesélt az egyévnyi színházépítésről a szinhaz.blog.hu-nak.

“ 2017 novemberében találtuk meg a helyet, ami igazán a Belvárosba sikeredett. 2018 májusában kezdtük építeni az új színházat, tulajdonképpen hárman. Attilához és hozzám jött még a harmadik ember, Horváth Máté, aki volt diákunkból lett nagy tudású szcenikai szakemberré. Szerencsére ő is megfelelően őrült és a színház irányában elhivatott és alázatos, így tehát hárman fogtunk bele a nagy építkezésbe. A szó szoros értelmében véve, hiszen mindent mi építettünk. Egy sötét szenespincéből varázsoltunk egy gyönyörű színházat, kulturális teret és kávézót. Mindenkiben megfogalmazódik a kérdés, mindezt mégis miből? Már a diákszínházas korszakunkban, sőt, az előző helyünkön is tapasztaltuk ezt a sajátos magyar szokást, hogy szeretünk mások pénzügyeiben turkálni. Nos, nem titok, és nem is olyan bonyolult. Hitelt vettünk fel, nagyon sok hitelt, mindenünket feltettük terveink megvalósítására. A pénz csak egy eszköz, ami arra volt elég, hogy meg tudjuk venni az alapanyagokat. Nem sok pénz volt ez az üzleti oldalról nézve, igazából hihetetlennek is tűnik mások számára. Mi ebben nagyon jók vagyunk. Úgy tűnik, mintha minden nagyon drága lenne, igazából pedig óriási munka, odafigyelés és utánajárás, hogy mindent meg tudjunk valósítani, amit elképzeltünk, de kevés pénzből. A fizikai munka pedig nem esik nehezünkre” – fogalmazott Jendrics Anikó.

“Egy „átlagos” hitel, óriási munka, odafigyelés és megfelelően őrült elhivatottság: ez a mi titkunk. Nagyképűnek és igazán merésznek tűnhet ez, de ez az igazság, és mi hiszünk a befektetett munka erejében és hiszünk magunkban” – tette hozzá.

Terveikről szólva elárulta, a Fém Arts & Café a színház mellett szinte minden más művészettel is kapcsolódási pontba kerül majd, de a színház az elsődleges számukra. “Jórészt saját előadásainkat játsszuk, de befogadunk vendégelőadásokat is, sőt, angol nyelvű előadásokat is. Saját előadásinkat angol nyelven feliratozva tervezzük majd a jövőben játszani, mert azt látjuk, hogy erre nagy az igény az itt élő külföldiek körében. Saját repertoárunkban kortárs, a mával foglalkozó kamaradarabok szerepelnek, minden Cziczó Attila rendezésében és nagyrészt írásával. Műfajilag minden megtalálható (tragédia, vígjáték, tragikomédia, abszurd, mesejáték). Négy előadást (Happy New York, Édes Dezső!, Iza és Krisztián, Népmesécske) már korábban is játszottunk, de februárig öt új bemutatót tartunk, így feltöltve műsorunkat. Októberben már bemutattuk Weekend című tragikomédiánkat, ami egy Macbeth feldolgozás. Most hétvégén tartjuk az Annuska 2.0 premierünket, ami egy vígjáték Gárdonyi Géza Annuska című vígjátékának felhasználásával. Decemberben egy bohócszínház bemutatója következik (A szenvedély Lola szerint, Anne Cornu és Ingrid Marcq francia szerzőpáros bohóc monodrámájának magyarországi ősbemutatója, melyen Ingrid Marcq is részt vesz), januárban egy fájdalmas dráma, a Halhatatlan, majd februárban színházunk névadója, a Fém című abszurd premierjét tartjuk meg” – számolt be Jendrics Anikó.

A teljes interjú itt olvasható: szinhaz.blog.hu