Szalontay Tünde: “A szabadúszás nem egy könnyített útvonal”

2018 november 19. hétfő, 8:11

Az improvizáció és a mozgásszínház az anyanyelve a színésznőnek, aki egyszerre vallja magát rejtőzködőnek meg kalandornak. Szalontay Tündét a Színház.net kérdezte.

 

A szinhaz.net cikkéből:

“Fiatal stúdiós voltam még, amikor a Szkéné Színházban rendezett egyik nemzetközi fesztiválon láttam a Teatro Rio Rose BOW DOWN című előadását, és elementáris hatással volt rám. Később az egyik vezető színészük Dániában tartott hangkurzust, kimentem, és ott elkezdődött a személyesebb kapcsolat. Több éven keresztül tréningeztem velük. A Rio Rosét Eugenio Barba Odin Színházából kivált tagok alapították. Sok gyakorlatot, a mozgást és a szemléletet is Barbaéktól vették át” – mesélt Szalontay Tünde arról, hogyan került a mozgás alapú látványszínház vonzáskörébe.

Szalontay Tünde / Fotó: Szarka Zoltán, szinhaz.net

Szalontay Tünde / Fotó: Szarka Zoltán, szinhaz.net

A színésznő 2013-ban megvált Pintér Béla társulatától, erről így beszélt: “Évek óta benne volt a levegőben a feszültség, lassan megszűnt közöttünk az addig oly erős bizalom. A minimális türelem, figyelem, amire addig tudtunk építeni, töredezett. Végül ő mondta ki, hogy „váljunk el”. Előtte kétszer is leültünk egy-egy nagyobb beszélgetésre, elmondtuk egymásnak a gondjainkat, aztán újra próbálkoztunk, de nem sikerült helyrehozni. Apró dolgokon múlik, hogy megreped valami, és az egyre nagyobb repedések végül töréshez vezetnek. (…) Kezdetben fantasztikus volt az együttlétezés. Pont azért lehetett erős a társulat, mert nagyon hasonlóan gondolkodtunk, dolgoztunk. Sokkal zártabban létezünk. Évekig nagy nyomás volt Bélán, hogy szinte kötelezően mindenkinek benne kellett lennie a darabokban. Mostanában sokkal nyitottabb a társulat, Béla is lazábban kezeli, nincs meg annak a kényszere, hogy mindig ugyanazokkal dolgozzon. Ezt valahol egészségesebbnek, termékenyebb állapotnak tartom. Idővel mi is sokat változtunk, idősebbek lettünk, sokan családot alapítottak, másutt is játszanak. Kialakult, hogy ki merre fejlődik tovább, kivel dolgozik szívesen.”

Arra a kérdésre, hogy szabadúszóként mennyire kellett újradefiniálnia magát, Szalontay Tünde így felelt: “A szabadúszás nem egy könnyített útvonal, ugyanakkor fantasztikus előadásokban vehettem részt, klassz emberekkel, akikkel valószínűleg nem dolgoztam volna, ha maradok a Pintér Béla és Társulatánál. Kiemelkedően izgalmas volt az első nagy közös munkám Gergye Krisztiánnal, az Opera Amorale. Nagyon szeretem Ördög Tamás friss, rendkívül érzékeny, a korához képest nagyon érett látásmódját. A Scallabouche Társulattal szinte folyamatosan dolgozom. Remek kirándulásnak tartom a Krétakörrel, Schillinggel A Párt című előadást, maga a munkafolyamat is rendkívül izgalmas volt. Sajnálom, hogy keveset játszottuk. Emellett itt-ott-amott, akár egyszeri alkalommal hívnak felolvasásokra, éneklésre, mozgásszínházi feladatokra.”

A teljes interjú itt olvasható.