Király Attila: “A társulat miatt szerződtem Tatabányára”

2018 november 23. péntek, 8:09

Király Attila a múlt évadban szerződött a tatabányai Jászai Mari Színházhoz. Az októberben bemutatott Macbeth kapcsán beszélgetett vele a Kútszéli stílus.

14 év szabadúszás után döntött úgy, hogy társulathoz szerződik. A kérdésre, miért éppen Tatabányán talált új csapatra, Király Attila úgy felelt: “A Kutyaharapásban játszottam először Tatabányán, ami több színház közös produkciója volt, így a Szkéné mellett a tatabányai színházban is ment. Utána Az imposztorba hívtak, majd úgy alakult, hogy Crespo Rodrigo többször is előadás közben, a takarásban szólt, hogy lenne még egy szerep… Negyedszerre aztán azt mondta, hogy itt van még ez a szerep is, de ehhez már le kellene szerződni. Kértem két hét gondolkodási időt, mert már nagyon régóta nem mondta meg senki, hogy mit csináljak. Végig kellett gondolnom, van-e kedvem újra társulathoz tartozni, és külön azt is, hogy szeretnék-e kőszínházban dolgozni. A társulat győzött meg, és az, hogy láttam, az igazgatónak van egy álma, egy határozott elképzelése arról, hogy milyen színházat akar. Egyszer különben egy közönségtalálkozón is megkérdezték tőlem ugyanezt. A 12 dühös embert játszottuk éppen, a találkozón ott ült mellettem 11 kollégám. Rájuk mutattam, hogy miattuk. És ez tényleg így van. Hogy jó a társulat, az abból is látszik, hogy szívesen jönnek hozzánk tehetséges fiatal színészek. Ebben az évadban például Szakács Hajnalka és Figeczky Bence. Jól érzem itt magam”.

Király Attila és Nagypál Gábor a Macbethben

A tatabányai közönségről szólva úgy fogalmazott: “Szeretnek minket és kíváncsiak ránk. Úgy tudom, annak ellenére sem fogy a közönség, hogy a repertoár nem kis részét fajsúlyos, nem könnyű előadások adják. Érdekes különben, hogy amikor a Szkénében játszunk, ott bátrabban reagálnak a nézők, de a tatabányaiakon is érződik, hogy akarják ezt a fajta színházat”.

A Macbeth látványvilága egyetlen ötletre épül: embernagyságnál nagyobb, téglalap alakú „dobozokat” használnak benne, ezekből lesz ágy, trón, ezeken át türemkednek be a vészlények, és még nagyon sokféle szerepet kapnak. A kérdésre, mennyire köti meg a koreográfus kezét ez a megoldás, Király Attila úgy felelt: “Szikszai Rémusz rendezőként mindig egy erős vízióra építi fel a munkáit. Ez nem megnehezíti, inkább behatárolja a koreográfus munkáját, ilyenkor következetesnek kell lenni, mint az ökör, akkor is, ha néha nem esik jól. Rémusz a Macbethet egy képzőművészetileg is erős előadásnak álmodta meg, ebben Fekete Anna díszlettervező volt a partnere, aki már A mi osztályunkban is velünk dolgozott”.

A koreografálás mellett játszik is az előadásban, Banquót, Macbeth barátját. Erről szólva kifejtette: “Egy erős főszereplő legjobb barátjának lenni nem túl hálás feladat. Ez már a harmadik Macbeth, amelyben dolgozom. A Vígszínházban annak idején boszorkányt játszottam, a Tivoliban pedig Alföldi Róbert rendezését koreografáltam. És most visszagondolva erre a két előadásra, elsőre nem emlékeztem, kik játszották bennük Banquót, pedig remek színészek: Vallai Péter és Stohl András. Szóval a Macbethből nem Banquóra emlékezünk. De kifejezetten szeretem játszani”.

A teljes interjút itt olvashatja.