“Ennek a történetnek vége” – Végleg bezár Gáti Oszkár Menház Színpada

2018 november 24. szombat, 12:05

A kultúr-tao megszüntetése után semmi esély nem mutatkozik Győr legkisebb színházának megmentésére.

Gáti Oszkár / Fotó: kisalfold.hu

Gáti Oszkár / Fotó: kisalfold.hu

“Az a hír, hogy nincs hír. Két hete tudom, hogy sem Menház Színpad nem lesz, sem annak más néven futó egyéb változata. A tao-törvény visszavonásával megváltoznak a támogatási rendszerek, a színházam enélkül nem tud működni. Volt többféle kísérlet, hogy így legyünk, úgy legyünk, máshol legyünk, de ez a bejelentés végül is mindenféle kísérletre feltette a koronát” – számolt be Gáti Oszkár a kisalföld.hu-nak.

Májusban született egy közgyűlési határozat, miszerint Gáti a Kossuth u. 29. alatti épületet megvásárolhatja, ott tervezett színházat építeni. “Vissza kellett lépnem az ingatlanvásárlástól és mindentől, ami addig zajlott, mert nem volt meg az anyagi fedezet. Augusztusra elkészült a kiviteli terv, amikor kiderült, hogy az eredetileg kalkulált 250 ezer forintos négyzetméterár nem tartható és a 310 ezer forintra emelkedett négyzetméterárat és a várható további áremelkedést nem tudom kikalkulálni. Ennyi pénzem nem volt, el kellett engednem, hogy a jelenlegi építőipari környezetben új színházat építsek. Nekem csak egygombócos fagyira van pénzem, kétgombócost nem tudok nyalni, esetleg a tölcsért nem kérem” – fogalmazott a színész.

Gáti Oszkár elmondta, nem akart beleugrani egy olyan vállalkozásba, aminek nem látja a végét. “Azután arra gondoltam, hogy keresek egy üres épületet, ami már készen van, abba be tudunk menni. Itt is volt nagyon sok variáció. Terveket készítettünk, rajzoltunk, fizettem, de ez is dugába dőlt, mert az egyik tulajdonos meggondolta magát, nem szeretne színházat a raktárába. Újabb keresgélés, újabb tervek és nézői, baráti tanácsra lett az ETO Park. Két nappal az aláírás előtt, hogy leszerződtem volna a bérlésre, jött a hír, hogy januártól nincs tao. Jöttek az újabb körök, újabb matek, és kiderült, hogy a jegybevételből nem futja az előadásra. Így természetszerűen sem a rezsire, sem a bérleti díjra, fűtésre, világításra, semmire. Úgyhogy azt gondoltam, hogy ebbe sem szabad belevágnom” – mondta a Menház Színpad alapítója.

Gáti Oszkár nem gondolja, hogy volna bárki, aki Győrben cipelni akar a hátán egy színházat. “Miért akarná fenntartani? Van itt megfelelő mennyiségű kulturális intézmény. Ha arra gondol, hogy a város ezt bevállalná, nem hiszem, így is nagyon komoly ellenállás van a többi kulturális intézmény részéről, hogy én miért kellek ide. Már hallottam, hogy palotaforradalom lenne, ha a város még egy színházat üzemeltetne. Ez nem fordult meg a fejemben és ajánlat sem volt” – tette hozzá a művész.

A teljes interjú itt olvasható.