“Remekül ki tudjuk egészíteni egymást” – Schmied Zoltán a “triumvirátusról”

2018 november 25. vasárnap, 7:44

Novemberben megérkezett a mozikba Schmied Zoltán, Balsai Móni és Ujj Mészáros Károly második közös filmje, az X – A rendszerből törölve, szeptemberben pedig a Centrál Színházban is debütált a hármasuk. Schmied Zoltánt a Funzine kérdezte.

 

A funzine.hu cikkéből:

Az X – A rendszerből törölve forgatása előtt gyorstalpaló rendőri kiképzésen vettek részt a színészek, Schmied Zoltánnak azonban a Tűzvonalban című sorozat már komoly alapot adott ehhez. “Igen, volt szó a fegyverekről és a velük való mozgásról, de én többször találkoztam már ezzel forgatásokon. A helyszínelés volt számomra újdonság. Egy nyugalmazott rendőr (aki helyszínelő volt rengeteg bűnügynél Budapesten) mesélt nekünk történeteket, illetve arról, hogyan zajlik a munkája és mi az, amit a filmekben látunk, de a valóságban nem úgy van. Próbáltunk nagyon reálisak maradni ebben a kérdésben. Megtanultunk olyan apróságokat, amiket nem nagyon tudhat egy laikus. Például azt, hogyan vesznek ujjlenyomatot, miként kezdik el egyáltalán. Bár az X-ben nekünk ezt nem kellett csinálni, érdekes volt megtudni, mi történik ilyenkor, és egyáltalán nyomozókként miképpen mozoghatunk ebben a térben” – mesélte a színész.

Schmied Zoltán / Fotó: Horváth Judit

Schmied Zoltán / Fotó: Horváth Judit

Ez a második Ujj Mészáros Károly-film, melyben Balsai Mónival együtt szerepel, ráadásul a Centrál Színházban is folytatták az együttműködést. Arra a kérdésre, mi a triumvirátusuk titka, Schmied Zoltán így válaszolt: “Azt nem tudtuk, hogy színházban hogyan fog ez elsülni, a filmeknél eddig nagyon jól alakult, az apró feszültségeink ellenére is. Úgy érzem, hármunknak rendkívül hasonló az ízlésünk, Karcsi pedig pontosan és reálisan lát minket kívülről, tehát ez egy szerencsés találkozás. Ráérez arra, mi áll nekünk jól és mi az, ami már sok. Mónival is közös az ízlésünk, ezért gördülékenyen tudunk együttműködni, legalábbis most úgy tapasztaljuk, lekopogom. A színpadon is remekül ki tudjuk egészíteni egymást, segítjük és úgymond húzzuk is a másikat.”

A Centrál Színházban bemutatott Büszkeség és balítélet 11 karakterét mindössze ketten játsszák. “Ebben a darabban bizonyos karakterekbe nem tudunk olyan mélyen belemenni, mint mikor egy szerepet kell eljátszani egy előadásban, akkor sokkal több ideje van az embernek ezt részletesebben kidolgozni. A Büszkeség és balítéletben bizonyos karaktereket éppen csak felvillantunk, apró részeket mutatunk belőle. Itt az a kihívás, hogy sok kicsit kell csinálni, de közben nagyot is. Igazából az az érdekes ebben, hogy láthatjuk, mennyire sok múlik a másik szereplőn. Ez egy csapatjáték, melyben az a vicces és furcsa, hogy a saját magunk kollégái is vagyunk. Tehát ha rossz tempót adok magamnak, akkor lehet, hogy nem jól sül el a jelenet, azaz én vagyok a felelős minden szerepért. Hihetetlen érzés, hogy egy előadáson belül is össze tudom hasonlítani az alakításaimat. Hiszen az előbb alakítottam Mr. Bennetet, utána pedig Mr. Darcy vagyok. Ez egy érdekes felfedezés, egy hatalmas újdonság” – fogalmazott Schmied Zoltán.

A teljes interjú itt olvasható.