“A valóság folyton mindent felülír” – A Proton Színház ügyvezetője válaszolt

2018 november 26. hétfő, 8:18

Jövőre lesz 10 éves a Proton Színház. Büki Dóra ügyvezető igazgatót a Revizor Online kérdezte.

A Revizor Online cikkéből:

A színház ügyvezetője vagyok és az előadások producere, a kettő szétválaszthatatlan, a működési modellünkből fakad. Mivel úgy másfél év alatt tudunk finanszírozni egy új előadást, ez igazi produceri munka: ha az állami támogatásunk fix és jelentős lenne, erre a munkakörre nyilván nem lenne szükség. A színházi menedzser mint összefoglaló név is rendben van: a sok pozíció pedig onnan eredt, hogy eleinte mindenki csinált mindent. Persze most is van, hogy egy ember több munkakört lefed, de már konkrétabbak a leosztások” – mondta Büki Dóra.

Büki Dóra, Mundruczó Kornél és Csató Zsófia produkciós vezető

Büki Dóra, Mundruczó Kornél és Csató Zsófia produkciós vezető

A szakember a Krétakör Színháznál kezdte a pályáját. az interjúban a két társulat és saját feladatainak fő különbségei és hasonlóságairól is beszélt. “Az én működésem nagyon eltér, a két színházé, hiszen mindketten független társulatok, kevésbé. Az igazi nagy különbség, hogy a 2000-es évek elején jóval jelentősebb pénzek jutottak a független színházi területre. A Krétakör sokat tudott itthon játszani a nagyobb állami támogatásnak köszönhetően, fontos volt, hogy megkapta a Thália Régi Stúdióját játszóhelynek, de felléphetett a Trafóban, a Millenárison, a mostani Centrál Színházban vagy a Fészek Klubban. Emellett a magyar állam a mostaninál bőkezűbben támogatta a külföldi meghívásokat is. Szóval a fő különbség a pénz és a kiszámíthatóság hiánya. A Krétakörnél közönségszervező, szervezésvezető, később művészeti titkár és rendezőasszisztens voltam, ezért sok munkakörre van rálátásom” – hangsúlyozta Büki Dóra.

A Proton Színház 2019-ben lesz 10 éves. “Eleinte pár hónapra láttunk előre, aztán fél, majd egy évre. Most 2-3 évre próbálunk előre nézni, de a valóság folyton mindent felülír. Ahhoz, hogy életben maradjunk, kellenek a vendégjátékok. Az, hogy tíz meghívásból végül kettő vagy tizenkettő realizálódik, lutri, mert nem rajtad, vagyis nem csak rajtad múlik a dolog. Közben igyekszem figyelni arra is, hogy minden előadásunk repertoáron legyen, ne legyenek túl nagy szünetek a játszásban. Idén négy év után újra elővettük a Nehéz istennek lennit, és láttam a színészeken is, milyen fontos ez nekik. Újra és újra jó látni, milyen bizalom és kapcsolat van köztük. Mindez már eleve más szintről indítja a színpadi történéseket” – fogalmazott az ügyvezető.

A teljes interjú itt olvasható.