“A színház kitöltötte az űrt” – Pálfi György válaszolt

2018 november 30. péntek, 7:47

Death metalos horrorként állítja színpadra a Titus Andronicust Szombathelyen, legújabb filmes munkáját, Az Úr hangja című sci-fi-drámát pedig nemrég mutatták be. Pálfi Györgyöt a HVG kérdezte.

 

A HVG cikkéből:

“Nem tagadom, azért fordultam a színház felé, mert nem kaptam elég filmes lehetőséget. Három évet elvesztegettem az életemből a meg nem valósult Toldira. Pont abban a korban, ‘súlyban’, edzettségben voltam, amikor világbajnokságra kellett volna mennem, ehelyett cserepadra ültettek. A színház kitöltötte azt az űrt, amit a filmkészítés hiánya okozott. Eleinte bátortalan voltam a színészekkel, hiszen filmesként a látvány, a technika oldaláról jövök. Kellett hozzá hat film, hogy rá merjem magam bízni a színészekre, és a színház ennek a folyamatnak a betetőzése” – fogalmazott a rendező.

Pálfi György a Titus Andronicus próbáján a Weöres Sándor Színházban / Fotó: Mészáros Zsolt

Pálfi György a Titus Andronicus próbáján a Weöres Sándor Színházban / Fotó: Mészáros Zsolt

Pálfi György első alkalommal dolgozott Szombathelyen, Shakespeare legvéresebb drámáját állította színpadra. “A Titus Andronicus egyetemes politikai dráma a trónért folytatott harcról. Minden korban arról szól, hogy mi történik a zárt ajtók mögött, hogyan oszlik meg a hatalom, az emberek hogyan működnek a hatalom megszerzésében. A darab szélsőséges példája annak, amikor a rosszindulat, a kisstílűség, a bosszúállás, az ellenség tervszerű megsemmisítése motiválja a politikát. Titusnak, aki az életét Rómának szentelte, az az ősbűne, hogy nem él a hatalommal, amikor felkínálják neki; elhajol a felelősség elől. Ezután kiirtják a családját, válaszképpen pedig ő is kiirtja a másikét” – mondta az alkotó.

Pálfi György korábban nyilvánosságra hozta a Toldi-film meghiúsulásának körülményeit. “Az volt a bűnöm, hogy összevesztem Andy Vajnával. Megsértettem, és nem bocsátott meg. Jobb lett volna szakmai vitában elvérezni, mint a hiúságon. Azóta egy törvénymódosítással száz százalékra változtatták az állami finanszírozás lehetőségét. A filmalap nyolc évében nyolc filmtervet nyújtottam be, közülük a Toldit fájlalom a legjobban. Azt gondolom, önmaguknak ástak árkot azzal, hogy elutasították, mert ha lett volna egy Toldi-játékfilm Arany születésének 200. évfordulójára, most nem kérhetnék számon rajtuk a nagy nemzeti eposzokat. Érdekes, hogy Jankovics Marcell éppen egy Toldi-rajzfilmre kapott egymilliárdot, hátha felül lehet írni Gémes József a nyolcvanas évek elején készült gyönyörű, festményanimációs Toldiját, a Daliás időket. Rogán Antal pedig törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé az úgynevezett történelmi filmalap létrehozására. Amint beindul, pályázni fogok a Toldival” – számolt be a rendező.

Pálfi György szerint a filmszakma annyi darabra hullott, ahányan vannak. “Mindenki szeretne olyan finanszírozási rendszert, amelyben a szakma képviselői beleszólhatnak a döntési folyamatokba. De ez már régen lekerült az asztalról. Képtelenek vagyunk megszervezni magunkat, és valamiféle egységet, szakszervezet-szerűséget mutatni a döntéshozók felé. Ez egy nagyon sikeres politikai atomizációs taktika eredménye” – tette hozzá.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.