Für Anikó: “Élvezem, hogy a dalaim és a szerepeim médiuma vagyok”

2018 december 01. szombat, 8:05

A politika idegesíti, a tao megszűnése viszont aggasztja. Für Anikót a HVG kérdezte.

A hvg.hu cikkéből:

Az Örkény Színházban mutatja be vadonatúj albumát, a szinkronszerepeire utaló Magyar hangja vagyok címűt. “Élvezem, hogy a lemezeimen, a koncertjeimen a dalaim médiuma vagyok, mint ahogy a színpadon a szerepeimé. Mindkettő egyfajta sűrített bemutatkozás” – fogalmazott a színésznő, akinek új lemezén Bereményi Géza helyett Fekete György jegyzi a dalok szövegeit. “Nincs semmiféle váltás. Bereményi Géza régi jó barátom. Egyszerűen csak időegyeztetési problémák adódtak. Fekete György, Gerendás Péter egykori szerzőtársa viszont kész anyaggal jelentkezett, ami ráadásul nagyon is kedvemre való volt” – tette hozzá Für Anikó.

Für Anikó / Fotó: Vasárnapi Hírek

Für Anikó / Fotó: Vasárnapi Hírek

A lemezen olyan témák felé nyitott, mint a kibervilág, az álhírek, az ökológiai katasztrófa. “Nem szeretnék üzengetni, nem gondolom, hogy nálam van a bölcsek köve. Egyszerűen érzelmileg több közöm van ezekhez az egyre inkább húsba vágó problémákhoz, mint mondjuk a divat változásaihoz. Kifejezetten irritál, hogy a környezetvédelmet sokan valamiféle bogaras attitűdnek, a ráérősök hobbijának tartják. Elvakult sötétség uralkodik ezen a téren. Elborzadtam a WWF legutóbbi kimutatását hallva: gyakorlatilag az élővilág hatvan százalékát sikerült kiirtanunk. Nem tudom, mi kell még az eszméléshez, hogy az összes korallzátony elpusztuljon, és minden hal gyomrában legyen több kiló műanyag?” – tette fel a kérdést a művésznő.

Für Anikó 2004 óta tagja az Örkény Színháznak és úgy véli, a minőség iránti elkötelezettség jellemzi a teátrumot, az előadásaik lényegi kérdéseket, alapvetéseket fogalmaznak meg. “És ennek a minőségnek az alapja Mácsai Pál személye, intelligenciája, vezetői kalibere. Napi húsz órákat dolgozik azért, hogy ez a színház olyan színvonalas legyen, amilyen a megalakulása óta” – fogalmazott a színésznő, aki azt is elmondta, hogy a kulturális tao megszüntetése nagyon érzékenyen érinti a társulatot, egyelőre elemzik a helyzetet és várják a fejleményeket. “A színészeknek még nehezebb lesz a megélhetése, bizonyos társulatoknak akár a bőrére is mehet a változás. A politika idegesít, irritál, a lehető legtávolabb tartom magam tőle annak dacára, hogy talán kevés politikusabb intézmény van a színháznál” – hangsúlyozta.

A teljes interjú itt olvasható.