“A Budapest Kortárstánc Főiskola előre vetített bezárása súlyos veszteség”

2018 december 06. csütörtök, 10:10

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma közleményben hívja fel a figyelmet a Budapest Kortárstánc Főiskola körül kialakult helyzetre.

Az előzményekről:

Megszünteti táncművész alapképzését és tánctanár mesterszakját a Budapest Kortárstánc Főiskola, a képzéseket 2021-ig működtetik – közölte az intézmény rektora.

Angelus Iván alapító, rektor közleményében azt írja, „a fennálló kulturális, jogi, adminisztratív, financiális és munkaerőpiaci feltételek nem teszik lehetővé az 1979-ben megkezdett és 2004-ben főiskolai rangra emelt képzés magyarországi, felsőoktatási formában történő felelős, minőségi folytatását”.

„A hivatásos kortárstánc művészek és tánctanárok képzése 2021. június 14-én hétfőn fejeződik be az alapító és fenntartó Új Előadóművészeti Alapítvány döntése alapján” – közölte.

A jelenlegi hallgatók még befejezhetik képzésüket, a következő tanévben pedig még elindul a tánctanár MA-szak és a táncművész BA-képzés – utóbbit olyan táncosoknak ajánlják, akik „várhatóan két év alatt képesek lesznek diplomát szerezni, eleget téve a képzési és kimeneti követelményeknek, a rövidebb tanulmányi idő után felkészülten léphetnek a sikeres művészi pályára”.

Fotó: Jókuti György

Lábán Rudolf-díj kuratóriuma közleménye:

Sejtettük, tudtuk, hogy a Budapest Kortárstánc Főiskola nehéz helyzetben van (mikor nem volt), de hogy ilyen közel a vég, arra a legrémesebb álmainkban sem gondoltunk. A BKTF előre vetített bezárása nem csak a művészeti felsőoktatás és a magyar kortárs táncművészet számára súlyos veszteség, aminek szakmai következményei ma még beláthatatlanok, de egy olyan független szellemi műhelyt is elveszít vele az ország, amely minden időben a szabad önkifejezés, a művészi szabadság és vele együtt egy nyitott, szabad, toleráns társadalom mellett tette le voksát – az értékekért és tehetségekért.

Az intézményből fennállása során sorra kerültek ki olyan egyéni hangú, innovatív szemléletű táncos-koreográfusok, akiknek alkotásai a Lábán Rudolf-díj nomináltjai vagy díjazottjai lettek, és a hazai táncművészeti közegen túl a nemzetközi színtéren is megállták helyüket.

Mi, a Lábán Rudolf-díj kuratóriumának tagjai, ebben a válságos helyzetben csak figyelemfelhívással tudunk élni. Akik ténylegesen tenni is tudnának a megszűnés ellen, azok az oktatáspolitika felelős vezetői és a magyar táncszakma.

Nekik még lenne lehetőségük segítő kezet nyújtani, már amennyiben van szándék és akarat, hisz a BKTF vezetői, élükön Angelus Iván alapító-rektorral vállalták a jelenlegi évfolyamok 2021-ig történő rendezett kifuttatását. Egy oktatási intézményt létrehozni, felépíteni, működtetni tehetség és felelősség. Veszni hagyni – mindannyiunk közös szégyene.

 

Artner Szilvia Sisso, kritikus, újságíró

Bálint Orsolya, tánckritikus

Fuchs Lívia, tánctörténész, tánckritikus

Halász Tamás, tánckritikus

Králl Csaba, tánckritikus, szerkesztő

Százados László, művészettörténész

Rényi András, esztéta

Török Ákos, kritikus, szerkesztő

 
 

Kapcsolódó anyagok