Francia művészekkel állítanák színpadra a Párizsi Magyar Intézetben letiltott Spiró-előadást

2018 december 07. péntek, 13:16

Nem hagyják alkotói elveszni a Párizsi Magyar Intézetbe meghirdetett, de az igazgató által letiltott felolvasószínházi előadást.

Próbálnak más játszóhelyet találni, ezért felveszik a kapcsolatot a francia színházi szakmával – mondta Gerzsenyi Bea rendező a Klubrádiónak.

Párizsi Magyar Intézet / Fotó: pestisracok.hu

Párizsi Magyar Intézet / Fotó: pestisracok.hu

Nem gyalázta Magyarországot, Orbán Viktor miniszterelnök és kormányzása ellen írt néhány mondatot magánlevelezésben, amiben a darab univerzumát, a kommunizmus megdöntése előtti nyolcvanas évek végét Magyarország mai helyzetével hasonlította össze – mondta a Klubrádióban a rendező, aki Spiró György Csirkefej című darabját állította volna színpadra csütörtök este a Párizsi Magyar Intézetben, de az előadást Havasi János igazgató letiltotta.

A rendező, mint nyilatkozta, később kifogásolt e-mailjét a saját listáján szereplő ismerőseinek, százhúsz embernek küldte el, publikusan nem jelen meg, se a Facebookon, se máshol. A címzettek között sem politikus, sem újságíró nem volt. Arra a vádra, hogy megjegyzéseihez illesztette a bemutató előtt álló darab ajánlójának egyes részeit is, azt mondta, a Párizsi Magyar Intézet oldalán olvasható szöveget ő szerkesztette, tehát a saját anyagát tette bele az e-mailjébe.

Az intézet vezetője döntéséről a botrány kirobbanásának napján, december 6-án azt közölte az Indexszel, hogy egy nappal Spiró művének bemutatója előtt tudomására hozták, hogy az előadás rendezője olyan levelet küldött szét az esemény kapcsán, “mely Magyarországra, a magyar államra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami további megtévesztésre alkalmas”. A közlemény szerint “ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel”.

Forrás: Klubrádió