Györgyi Anna: “A színészetben az egyik legfontosabb a hit”

2018 december 07. péntek, 7:25

A biszexuális, függetlenségre vágyó, kemény jellemű Siri von Essen a Pinceszínház A tribádok éjszakája című előadásában. A Rózsavölgyi Szalonban játszott Amazonokban Annie karaktere az övé, aki úgy tartja magáról, hogy a legtöbb férfi szerelmes belé, miközben a nő roppant magányos. A férjét a második világháborúban elvesztő, érzéki parasztasszony Mária, akinek fia betegsége is nehezíti az életét a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból előadásában, a tatabányai Jászai Mari Színházban. A különbözően kacskaringós sorsokat egy beskatulyázhatatlan színésznő, Györgyi Anna köti össze.

A színésznőt az ART7 kérdezte. A teljes interjút ITT OLVASHATJA.

Annak kapcsán, hogy évek óta szabadúszó, Györgyi Anna elmondta: “Kifejezetten élvezem a pályám jelenlegi szakaszát, mert sikerül nagyon különböző karaktereket megcsípnem. Azt szeretem, ha a rendezők sokfélét gondolnak rólam. Szerintem, ha szabadúszó az ember, kevésbe sorolják kategóriákba. Jobban formálható maradsz. Igaz, hogy nagyobb a rizikó is, de megéri kockáztatni. De azért azt sem mondhatom, hogy sohasem gondolok egy társulatra, ahol jól érzem magam”.

Györgyi Anna

A közelmúltban több bemutatója (Nappalok és éjszakák, Stuart Mária, Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból) volt a tatabányai Jászai Mari Színházban. A kérdésre, mi köti a társulathoz, úgy válaszolt: “Az, hogy ez nemcsak egy erős, Crespo Rodrigo vezetése alatt kellően összeforrott társulat, hanem nagyon jó emberek közössége is. Most persze azt hiszed, hogy az utóbbi nem fontos annyira. Pedig nagyon lényeges. Tapasztalatból beszélek, hiszen egy közösségben elég egy-két furkálódó ember és lőttek az egésznek. Tatabányán egészen más a helyzet, ezért megyek oda mindig örömmel”.

Arról szólva, hisz-e abban, hogy egy előadás változtathat a néző mentalitásán, kifejtette: “Ha valaki hazamegy és gondolkodik a látottakon, már nem hiábavaló az előadás. A színészetben az egyik legfontosabb a hit. Ezért természetes, hogy hiszek ebben, különben nem csinálnám. De úgy érzem, hogy a színészek semmi komolyabb visszajelzést nem kapnak manapság. (…) Annak tudok a legjobban örülni, amikor kutyasétáltatás közben odajön valaki hozzám, és azt mondja, hogy látta az X színházban az Y darabot és az mekkora hatással volt rá, mert mennyit segített neki megérteni önmagából. Az a gond, hogy ebből egy évben van egy. A kritikák pedig a színésszel gyakorlatilag nem foglalkoznak. Az írások nagy részéből ugyanis az, hogy te mit csinálsz, milyen vagy a szerepedben, nem derül ki”.

A következő premierje december 13-án lesz a Rózsavölgyi Szalonban, a Szarka János rendezésében évek óta nagy sikerrel játszott Amazonok című előadás második részét mutatják be.  “Ez az az előadás, amelyet szinte végignevet a néző, de a víg pillanatok mögött is ott a félelem az öregségtől. Pontosabban attól, hogy eljön az életedben a pont, amikor már a kutyának sem kellesz, hiába is hazudsz magadnak. Az első részben három egyedülálló nő költözik össze, hogy férfimentesen próbálják élni a mindennapjaikat. Ez persze nem sikerül a trió tagjainak, mert megjelenik a fiatalkori barátnőjük férfivá cseperedett fia, aki felborít mindent. A második részben Pablo, az argentin geológus, akit Sztarenki Pál játszik, bonyolítja tovább a helyzetet” – árulta el Györgyi Anna.

A teljes interjút ITT OLVASHATJA.