“Már máshol járok” – Borbély Alexandra válaszolt

2018 december 08. szombat, 7:42

Eseménydús időszak áll mögötte, Európa legjobb színésznőjének is megszavazták. A Katona művészét a Szabad Föld kérdezte.

 

A Szabad Föld cikkéből:

“Engem is meglepett ez a hirtelen jött népszerűség. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje főszereplőjeként váratlanabbnál váratlanabb helyzetekbe kerültem, egy idő után alig tudtam követni az eseményeket, a megkereséseket. Robbanásszerűen jött az egész. Előfordult, hogy a délelőtti próba és az esti előadás között két-három interjút adtam, a címlapfotózásokról és a televíziós szereplésekről nem is beszélve. Egy perc nyugtom nem volt, néha ki is borultam ettől. Megállás nélkül jöttek az impulzusok, miközben én a szerepemet akartam tanulni. Nem engedtem, hogy elvegyék tőlem azt az időt, ami a mesterségemhez szükséges! Szinte agresszív lettem, miközben lelkiismeret-furdalásom volt, hogy nem válaszoltam az üzeneteimre vagy hagytam elúszni a felkéréseket. A párom, Nagy Ervin próbált segíteni, de ő férfi színészként másként kezeli a dolgokat – hogyan is vehettem volna át a módszereit?! Bonyolult életszakaszon vagyok túl, igazából máig nem dolgoztam fel. De az már most biztos, hogy sokat tanultam a történtekből” – mesélte Borbély Alexandra.

Borbély Alexandra

Borbély Alexandra

A Katona társulati tagja elárulta, hogy egy percig sem nyomasztja az Európa legjobb színésznőjének járó filmdíj. “Boldoggá tett, hiszen ez az első díjam. Mindig is vágytam a szakmai elismerésre – aki ezt tagadja, az nem mond igazat. Nem sokkal később Jászai Mari-díjas lettem, nyilván a nemzetközi sikerek hozományaként. Érdekesek ezek a kitüntetések. Pár éve azért nem kaptam meg a Junior Príma díjat, mert szlovák állampolgár vagyok. Én minden mögött csak a teljesítményt nézem! A Testről és lélekről olyan zseniális munka volt, amit soha nem felejtek el. Mindent beletettem az alakításomba, amit a színészetről gondoltam. Hogy egy tőlem távolabb álló karaktert is képes vagyok megformálni. Hogy tudok úgy játszani, amit nem néznek ki belőlem. Gothár Péter egyszer azt mondta: te mindent el tudsz játszani. Igen! Ilyen színésznő akarok lenni! Most talán közelebb kerültem hozzá, bizonyítottam valamelyest” – fogalmazott a színésznő.

Arra a kérdésre, hogyan tud átlényegülni sorozatgyilkossá vagy csúnya nővé, Borbély Alexandra így felelt: “Ó, az nekem könnyen megy. Gyerekkoromban csúnyának tartottam magam. Rettenetesen sovány voltam, és az arcomhoz képest aránytalannak láttam az orromat. A húgomat már kisbabaként csodálták a szépsége miatt. Így aztán tényként kezeltük, hogy Dominika gyönyörű és vad, én meg csúnyácska és szorgalmas. Nekem a színház a legjobb terep: itt a szerepeken keresztül megmutathatom az arcaimat. Az sem véletlen, hogy a húgomat a szépségipar érdekli: kozmetikusként indult, modellkedett, most meg ruhákkal foglalkozik, nemrég költözött Budapestre. Hadd említsem meg az öcsémet, Dávidot is, csöndes, mélyen gondolkodó srác. Amikor van pár szabad napom, hazamegyek a családomhoz. Édesanyám és nagymamám el szokott jönni, hogy megnézzen engem. Apukám is figyelemmel kíséri a pályámat, amikor tavaly év végén Szlovákiában megválasztottak Az év emberévé, azonnal megírta SMS-ben.”

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható.