“Így nem tartható fenn a működés” – A Stúdió K ügyvezetője válaszolt

2018 december 09. vasárnap, 7:47

A tao megszüntetése leginkább a függetleneket hozta súlyos helyzetbe. A Stúdió K Színház ügyvezetőjét, Imely Zoltánt és Nagypál Gábor volt művészeti vezetőt az Ellenfény Online kérdezte.

 

Az ellenfeny.hu cikkéből:

“Nehéz megérteni a törvénymódosítás hátterét, főleg azt, hogy miért ilyen hirtelen történt. Ez felfoghatatlan, ugyanis nincs benne logika. Konkrét előzményei sem voltak. Az adótörvények eredeti módosítását két héttel korábban, október 20. körül nyújtotta be a Pénzügyminisztérium, abban szó sem volt a tao megszüntetéséről. Később valahogy mégis bekerült a benyújtott tervezetbe egy módosító javaslat erről. Nem tudom, hogy került oda, a gazdasági bizottság vitte be, de nem tudjuk, hogy ki adta a gazdasági bizottság kezébe a módosítást, hogy nyújtsák be. Ráadásul egészen primitív módon változtatták meg a törvényt. Konkrétan az történt, hogy azt a kifejezést, hogy előadó-művészeti szervezetek, úgy, ahogy van, egyszerűen kivágták az összes törvényi helyről, ahol a kifejezés szerepelt, egyébként egy betűt sem változtattak a tao-törvényen. Ehhez nem kell jogásznak lenni. Ezt én is meg tudtam volna csinálni otthon ollóval. Azóta is azt keresem, hogy hol van ebben a ráció. Hogy kinek az érdeke, hogy ilyesmi megtörténik. Mert egyáltalán nincs végiggondolva a hatása. Lehet, hogy egy konkrét hatása végig lett gondolva, de az összes többi száz egy percig sem” – fejtette ki Imely Zoltán.

A Stúdió K társulata

A Stúdió K társulata

A Stúdió K ügyvezetője szerint most jött el az a pillanat, amikor egy platformra kerültek az állami, önkormányzati finanszírozású színházak, illetve a magánszínházak és a függetlenek. E tekintetben egyáltalán nincs különbség köztük, mindannyian elszenvedői ennek a történetnek. “Ha az állami vagy önkormányzati színházakkal hasonlítjuk össze a független szférát, finoman szólva is alulfinanszírozott a szektor. De azt is figyelembe kell venni, hogy még így is kb. 60%-át adja az állami támogatás az éves költségvetésünknek. Elsősorban közpénzből működünk és szolgáltatunk, állami támogatás nélkül egy napig nem tudnánk létezni” – hangsúlyozta a szakember.

Imely Zoltán rámutatott, a jelenlegi helyzetben nem tartható fenn a Stúdió K működése. “Vannak elképzeléseink meg vágyaink, álmaink. Remélem, hogy valamiféle konszenzusos megoldás születik a szakma és a szaktárca egyeztetése nyomán, de ennek még nincsen semmiféle kézzelfogható jele, bár folyamatos az egyeztetés” – tette hozzá.

 

Nagypál Gábor elmondta, húsz éve foglalkozik színházzal, és ez alatt az idő alatt még soha nem dolgozott olyan színházban, ami ne lett volna valamilyen formában veszélyeztetve. “Ez a veszélyeztetettség erodálja az embert. De nem akarok panaszkodni, mert senki nem vert engem lapáttal, hogy ezt csináljam. Csak egy bizonyos szinten túl egyszerűen nem lehet ezt idegrendszerrel, gyomorideggel bírni” – fogalmazott.

A színész szerint az végképp frusztráló, hogy ez alatt a hat év alatt, amíg művészeti vezetőként regnált, gyakorlatilag mindig csak a túlélésről volt szó. “Folyamatosan csak az állagmegőrzést és az életben maradást tűzhettük ki célul. Nem is emlékszem másra. Ez rettenetesen frusztráló. Miközben életben tudtunk maradni, és továbbra is születtek itt jó és fontos előadások, azt képtelenségnek tartom, hogy semmi esélyünk nem volt arra, hogy fejlesszük az intézményt. Ki merem mondani, hogy ez 99%-ban anyagi kérdés. Mert ahhoz is pénz kell, hogy egy társulat fejlődjön, szellemileg előre tudjon lépni. Az is anyagi kérdés, hogy legyen pihenőidő is, hogy ne dolgozza mindenki karikára magát a díszletépítéssel és bontással, hogy egy társulati tag ne 17 órát töltsön bent a színházban egy előadás miatt” – mondta Nagypál Gábor.

 

 

 

 

 

Folytatást az ellenfeny.hu-n talál.