“Inkább abba haljak bele, hogy előbújtam” – Ónodi Adél transznemű színésznő válaszolt

2018 december 09. vasárnap, 14:48

Még csak 22 éves, de már előadás készült az életéről. Ónodi Adél transznemű színésznő, aki egy vidéki kisvárosból küzdötte fel magát odáig, hogy Berlinben színésznőként, énekesnőként élhessen.

A Dear Future Me című előadás erről az útról szól sok drámai fordulattal a gyerekkori bántásoktól a nemátalakító műtéten át a halálos fenyegetésekig. Ónodi Adél arról is mesélt az Indexnek, hogy miért egészíti ki az előadást egy róla készült aktsorozat, és milyen nehézséget jelent a munkában, a magánéletben transzneműnek lenni.

Ónodi Adél / Fotó: Leo Pinter

Annak kapcsán, hogy telt házzal megy az életéről szóló monodráma, úgy fogalmazott: “Úgy gondolom, hogy nem az én életemre, hanem erre az identitásra voltak kíváncsiak az emberek. Úgy írtuk meg a szöveget, hogy mindenki kapcsolódni tudjon hozzá valamennyire. “ 

A kérdésre, mikor döntötte el, hogy beszélni akar magáról, a transzneműségéről, Ónodi Adél úgy felelt: “Tavaly decemberben fogalmazódott meg bennem, hogy ezt tök jó lenne művészi formában bemutatni. Először egy táncelőadásra gondoltam, de később rájöttem, hogy inkább beszélni szeretnék. Találtam hozzá egy csapatot, akik segítettek, mert az addig oké volt, hogy akartam erről beszélni, de nem mindig tudtam”.

“Kaptunk olyan kritikát is, hogy nem elég személyes az előadás. Lehet, hogy az emberek arra vágytak, hogy beszélek például a nemi átalakító műtétemről. Amit meg is kapnak, de nem olyan formában, ahogy azt gondolták. Ha nem emeljük el, akkor egyszerűen nem tudom megcsinálni. Vannak bizonyos részletek, amiket a próbafolyamat alatt többször is el kellett mondanom, és volt egy pont, amikor azt éreztem, hogy ha még egyszer el kell mondanom, az már káros lesz rám nézve. Az már nem épít, hanem rombol. Két héttel a bemutató előtt teljesen leblokkoltam, csak az kattogott a fejemben, hogy egyedül leszek a színpadon a saját történetemmel. Egyszer elmondani oké. De sokszor mélyen belemenni más” – tette hozzá a színésznő. 

Ónodi Adél arról is beszélt, hogy az előadáshoz tartozik egy fotókiállítás is, róla készült aktokkal.”Mindig csak azt mutatják be, ha transzneműekről van szó, hogy milyenek, amikor még nem alakultak át teljesen. Meg akartam mutatni, hogy milyen egy teljesen átalakult transznemű ember, egy nő. Csak neki volt egy útja, hogy nő legyen. Nem volt egyértelmű, mint mondjuk neked, vagy bárkinek. Kellett egy nemi átalakító műtét hozzá. Azt akartam, hogy ezen legyen a hangsúly, ez legyen a téma. Amúgy rossz, hogy itt Magyarországon ez a kiállítás nem fog tudni működni, egyre inkább úgy érzem. Nem nyitnak rá a galériák, nem értik talán. Nem tart még ott az ország, hogy ezt befogadja. Akik megnézték, nagyjából azt látták, hogy itt egy ember, aki meztelen és mutatós. De szerintem ezeknek a képeknek mélyebb üzenete van, nem a Playboynak vetkőztem le”.

A színésznő azt is elárulta, januárban folytatják, lesznek további előadások, és szeretnék levinni vidékre is, roma közösségekbe, hogy ott is érzékenyíthessenek. Később bemutatnák színházi közegben és külföldre is elvinnék. Ónodi Adél az előadás mellett szeretne könyvet is írni egy roma, transznemű lányról, aki vidéken él.

A felvetésre, Berlinben mennyire nehéz színésznőként érvényesülnie, azt válaszolta: “Most kezdenek el castingokra hívni, ami nagyon jó dolog. Három castingon voltam eddig kint, ebből egy transznemű és két női szerep volt. De itt Magyarországon is járok castingokra, mind női szerepekre. Azon még sokat kell dolgoznom, hogy Németországban egy válogatáson eredményesen, jól szólaljak meg. Itthon meg van egy előítélet, hívnak, de sokszor azt érzem benne, hogy csak érdekességképpen, hogy lássanak egy ilyet is. Nagy fenntartásokat érzek, de legalább ennek az előadásnak köszönhetően már hívnak”. 

Ónodi Adél azt is kifejtette, noha kétszer is megpróbált a Színművészeti Egyetemet, az vezette Berlinbe, hogy nem vették fel. “Azt éreztem, hogy itt, ha a fejemen pörgök, akkor sem tudok a művészpálya közelébe érni. És a magánéletemben is problémák voltak, úgy éreztem, hogy a férfiak nehezen fogadnak el. Én pedig nem akartam letagadni, hogy ki vagyok, mert az olyan lenne, mintha húsz évet letagadnék az életemből. Ne akarja senki a negyed sütit megenni, ha én kellek neki, fogadjon el egészen.”

Arról szólva, hogy halálosan megfenyegette valaki, akit még a szülővárosából ismert, őgy nyilatkozott: “A rendőrségen annyira vettek komolyan, hogy az adataimat felvevő rendőrnő ki akarta számolni a horoszkópomat. Aztán elküldték az iratokat az ügyészségre, ahol megszüntették az eljárást, ez ellen mi panaszt tettünk, jóváhagyták, most itt tart az ügy. Erre azt mondom, hogy valamibe meg kell halni. És akkor már inkább abba, hogy előbújtam, és tettem valamit”.

A teljes interjú itt olvasható.

A Dear Future Me hivatalos Facebook-eseményéhez kattintson ide, Ónodi Adéllal tavaly a Velvet készített egy hosszabb interjút, ami itt található.