Soltész Bözse kapja az idei Ivánka Csaba-díjat

2018 december 13. csütörtök, 15:37

Soltész Bözse Jászai Mari-díjas színművész nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat – Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását.

Soltész Erzsébet PIROSKA szerepében Kállai Ferenccel / Csiky Gergely: A nagymama – Nemzeti Színház 1996 – Rendező: Iglódi István

Az indoklás szerint rendkívül magas színvonalú, tragédiában, komédiában, zenés színházi művekben, a klasszikus és az alternatív színház világában egyaránt, televíziós produkciókban és filmekben is sodró erejű, a szerepek mélyrétegeit feltáró öntörvényű, ihletett alakításaiért, – elhivatott, emberi fedezettel megalapozott művészi munkájának elismeréseként kapta a díjat, amit egy pályatársakból álló kuratórium ítél oda minden évben. A kitüntetést 2018. december 17-én a Bajor Gizi Színészmúzeumban Kubik Anna és Papp Zoltán színművészek adják át.

Soltész Erzsébet ZSÓFIKA szerepében Szélyes Imrével / Sütő András: Balkáni gerle – Nemzeti Színház 1998 – Rendező: Iglódi István

Soltész Bözse 1996-ban végzett a Nemzeti Színiakadémián Bodolay Géza és Peremartoni Krisztina osztályában. A rendkívüli képességeket sejtető fiatal művésznőt a Nemzeti Színház szerződtette, s hamarosan a társulat egyik legizgalmasabb, karizmatikus alakításokban gazdag fiatal művésze lett.

Moór Marianna és Soltész Bözse / Balázs Ágnes: Andersen, avagy a mesék meséje – Magyar Színház 2004. Rendező: Iglódi István

2000-től, a színház nevének megváltoztatása óta a Pesti Magyar Színház tagja. Vendégművészként játszott többek között a Budaörsi Játékszín, a Siklósi Várszínház, a Diósgyőri Várjátékok, a Szentendrei Teátrum, a Bárka Színház, a Szkéné Színház, a Játékszín, a Vörösmarty Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis előadásaiban, s 2001. évi megalakulása óta rendszeres közreműködő művésze volt a Maladype Színház produkcióinak.

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi – Magyar Színház 2015 – Rendező: Novák Eszter

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi – Magyar Színház 2015 – Rendező: Novák Eszter

Soltész Bözse generációjának egyik legelhivatottabb, öntörvényű, igen sokoldalú művésze. Tragédiában, komédiában, zenés színházi művekben, a klasszikus és az alternatív színház világában egyaránt, televízióban és filmekben is sodró erejű, a szerepek mélyrétegeit feltáró, emberi fedezettel megalapozott ihletett alakításai sokaságával kivívta pályatársai és a közönség maximális elismerését és szeretetét.

Soltész Bözse FROSINE szerepében Haumann Péterrel / Molière: A fösvény – Magyar Színház 2017 – Rendező: Lengyel Ferenc

Sándor Erzsi Masina című írásában így jellemzi őt: „…Bözse nem vacakolós fajta, hanem olyan, akiből egy összegben buggyan ki a szerep az odabenti homályosnak tűnő rendből. Nem analizál, nem önboncol, nem köldöknéz, nem agyal, hanem csukafejessel magába veti magát. Szubrett és tragika, habcsók és vérgőz. Ha akarja, kiscsoportos óvodás, ha mást akar, száznyolcvan centis topmodell, kihívón vágyakat gerjesztő idomokkal. Amit tud, nem tanítható, nem elleshető. Csak van, ahogyan voltak már, akikben megvolt. Alighanem Kiss Manyi és Giulietta Masina felhőkön túli találkozásából születhetett a színpadra…”

Soltész Bözse BESS szerepében a Hullámtörésben / Magyar Színház – Sinkovits Imre Színpad 2008 – Rendező: Guelmino Sándor

Kitüntetései:
Farkas-Ratkó-dí¬j 1999, Soós Imre-díj 2002, Jászai Mari-díj 2005,
Agárdy emléklánc 2006, Sik Ferenc emlékgyűrű 2007,
Főnix-dí¬j 2008, Iglódi István-emlékgyűrű 2015, Ivánka Csaba-díj 2018