Thuróczy Szabolcs Aranyéletről, színházról: “Minden pillanatáért kiállok”

2018 december 15. szombat, 7:32

Az Aranyéletről és Pintér Béla társulatáról is mesélt Thuróczy Szabolcs a Playboynak.

 

A Playboy cikkéből:

“A sztori nagyon hatásos volt, nem óvatoskodott. A bűn rendkívül izgalmas dolog, ráadásul közvetlenül a bűncselekményekről, a csalásokról szólt, ami izgatja az embereket. Meg külön örülnek, hogy’de jó, nem engem basztak át, én megúsztam’. Kicsit tanulhatnak is belőle. A bűnt elkövetőben pedig mindig van valami szexi, ami az embert – távolról figyelve – vonzza. Mert ő úgysem meri megtenni ezeket, sohase merné. Ahogy a forgatókönyvíró, a rendező is így éli ki az efféle vágyait, úgy a néző is. Az embereknek ráadásul jó érzés komplexitásában látni, hogy a maffiózó is jár boltba, gyógyszertárba, pelenkát vesz a gyerekének. Ők is végső soron ugyanolyan problémákat élnek meg, csak amikor a boltban van, nem azért hívja fel valaki, hogy hozzál még olajat vagy sót, hanem hogy őt akkor végezzétek ki, mert holnap már nem akarom látni. De ugyanolyan természetességgel – csak éppen a tejpultnál kicsit halkabban – mondja” – mondta Thuróczy Szabolcs az Aranyélet című sorozat kapcsán.

Thuróczy Szabolcs az Aranyéletben / Fotó: Sághy Tímea

Thuróczy Szabolcs az Aranyéletben / Fotó: Sághy Tímea

A felvetésre, hogy beskatulyázták-e a rosszfiú szerepébe, a színész így válaszolt: “Színházban is annyiféle szerepet játszom, hogy a stabil mag, a csont mindig Thuróczy Szabolcs. Tehát abból indulok ki. Felcsillan a szemem, amikor felkérnek, és kiderül, hogy olyan karaktert még nem formáztam. Például most a Drakulics elvtárs című filmben, amelyet 2019 elején mutatnak be, nagyon-nagyon mást alakítok. De nyilván inspirálhatta Bodzsár Márkot mint rendezőt, hogy ne olyan legyek, amit más filmekben gondolnak rólam. De azért csak olyan leszek. Hülyeség lenne azt mondani, hogy a Jávor Pál mindig más volt. Hát nem. Vagy Bárdy György, vagy Darvas Iván. Mindig ugyanolyanok. Nyilvánvalóan ki van találva, hogy egyszer pszichopatát játszik, egyszer zavart lelkű lelkészt. De maga az ember, aki te vagy, az mindig azonosítható. Másodsorban pedig mindenkit beskatulyáznak. Kern Andrást is beskatulyázzák, hogy egy emblematikus színészt emeljek ki. De ezek jó terhek! Ha az ember hiteles tud maradni színházban, filmben, akkor húzzanak rá bármilyen skatulyát, engem nem érdekel.”

Thuróczy Szabolcs 20 éve Pintér Béla társulatának tagja. “Nagyon jó dolgokat csináltam színházban, szóval minden pillanatáért kiállok. Főleg, hogy ma már kezdenek elmúlni a független színházak. Pintér Béla színházi világa szerintem a legmenőbb meg a legvagányabb. És én is sokat tanultam, jó kondícióban tartom magam az ő színházával… illetve a mi színházunkkal. Klasszik kőszínházban ekkora szabadságfaktorunk sosem lett volna. De a kérdésedre válaszolva: nem terveztem semmit. Mindig tudom, mit szeretek csinálni, mi az, ami mögé beállok. A mai napig nem követtem el még akkora hibát, amit szégyellnem kellene. Pedig sok a megkeresés, a kísértés, de eddig nagyon jól tartom magam. Az Aranyélet a mai európai trendnek megfelelő castingjai után az HBO szakemberei összeraktak az Ónodival. Látták, hogy csodálatosan működik, majd összeállt az egész család. Innentől kezdve én már csak a munkára koncentráltam, hogy milyen jó az egész forgatókönyv, és nem láttam még ilyet, és jó lenne úgy megcsinálni, hogy emlékezetes legyen” – mesélte a színész.

A teljes interjú a Playboyban olvasható.