“Nyilván ár ellen úszunk” – Jordán Tamás válaszolt

2018 december 17. hétfő, 14:11

A Weöres Sándor Színház alapítója a Népszavának többek között arról mesélt, hogy miért hagyta ott a Nemzetit, mit szól a színházi tao megszüntetéséhez, és mihez kezd majd, ha lejár a szombathelyi mandátuma.

 

A Népszava cikkéből:

Idén három meghatározó színész szerződött el Szombathelyről. “Ez nem jelent nagy változást. Bálint Andris ötször vagy hatszor csinált új társulatot a Radnótiban harminc év alatt. Szokták mondani, hogy az emberi sejtek hétévenként kicserélődnek. Azt gondolom, színházban tíz év a legtöbb idő, amit egy helyen el szabad tölteni. Muszáj váltani, mert egy évtized után már nem kap új impulzust a színész a többiektől, s azok sem tőle. És akkor jönnek mások, akik éhesek, telve vannak bizonyítani akarással, tehát a változás megújulást is hoz” – hangsúlyozta az igazgató.

Jordán Tamás / Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

Jordán Tamás / Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

Tavaly első körben nem választotta újra a szombathelyi közgyűlés, a városvezetéssel való kapcsolatáról Jordán Tamás így fogalmazott: “Nem bántanak, én sem haragszom. Amennyire lehet, szeretném kisöpörni a politikát az egészből. A cirkusz azért volt, mert nem szerették ezt a színházat, más színházat képzeltek el.”

A direktor szerint a színháznak minden korban alapvető feladata, hogy olyasmivel foglalkozzon, ami a társadalomban problémát jelent. “Ez így volt Shakespeare-nél, Molière-nél, Csehovnál, a ma színházának is erről kell beszélnie. Mi olyan színházat csinálunk, amit vállalunk, szeretünk, amire felesküdtünk. A nagyszerű társulat és a velünk dolgozó jeles rendezőgárda nem fog az ízlésünkkel, filozófiánkkal ellenkező darabokkal előállni. Nyilván ár ellen úszunk, mert az önkormányzat igénye az lenne, hogy a színház legyen könnyed, szórakoztató. Ennek részben megfelelünk, játszunk vidámat, zenéset is, de nem mondunk le a komoly előadásokról többek közt azért sem, mert tíz év alatt kineveltünk egy értő, terhelhető közönséget, amely elvárja, hogy súlyos témákat boncolgató darabokat lásson. Az, hogy Ibsen Kísértetek című drámája Zsótér rendezésében sikert aratott nálunk, élő bizonysága ennek” – mesélte Jordán Tamás.

A művész a tao megszüntetéséről elmondta, nagyon reméli, hogy nem fogja a minisztérium cserbenhagyni a független játszóhelyeket, mert fontos feladatot látnak el és sok színésznek adnak munkát. “Rengeteg az ellenvélemény, szakmailag hiteles emberek hangoztatják, hogy nem szabad megfojtani az alternatív szférát” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.