“Szégyenteljesen viselkedtünk” – Alföldi Róbert a taóról

2018 december 19. szerda, 10:38

A rendező szerint ami a tao körül történt az elmúlt hetekben, az pontosan leképezi azt, ami az országban történik bármely területen.

Alföldi Róbert / Fotó: kolorline.hu

Alföldi Róbert / Fotó: kolorline.hu

„Ami itt a tao körül történt az elmúlt hetekben, az pontosan leképezi azt, ami az országban történik bármely területen, és azt, ahogyan mi, magyar állampolgárok viseljük magunkat és viselkedünk egymással. És ez egy nagy, totális vereség, és nem elsősorban a kormánnyal szemben. Ez a szakmám veresége” – nyilatkozta Alföldi Róbert a Magyar Narancsnak, és magát is beleértve teszi hozzá: “Szégyenteljesen viselkedtünk.”

A rendező három fővárosi színház, a Katona, az Örkény és a Vígszínház vezetőjét, Máté Gábort, Mácsai Pált és Eszenyi Enikőt külön is kiemeli, amikor a szakma hallgatásáról beszél. “Mindez azonban egy szakma létét kérdőjelezi meg, vagy legalábbis egy nagyon más típusú működést készít elő. És ennek a szakmának, amelynek egyik fegyvere mégiscsak a nyilvánosság, erre egy árva szava sem volt. Kussolás van, és mindenki sütögeti a pecsenyéjét. Például a legnagyobb múlttal rendelkező fővárosi művészszínház igazgatója beáll az egész mögé. Mert mindenféle vélt vagy valós sérelmei vannak az ügyben, hogy a magánszínházak mit és hogyan csinálnak. (…) Az Örkény hallgat, a Víg hallgat. Mindenki hallgat. És mindenki azt gondolja, hogy majd magának ki tudja kaparni a gesztenyét. A szakmában nem született egyetlen közös megnyilatkozás ezzel kapcsolatban, semmi. Az pedig jól látszik, hogy olyan helyzetet teremtenek majd az átalakítással, ami arról szól, hogyha úgy működsz, ahogy én szeretném, akkor kapsz támogatást, ha meg nem, akkor nem. Vagy csak minimálisat. (…) Csak úgy védhetnénk ki, ha összezárnánk, de nem ez történik… Igazi nagy szégyen ez, legalább akkora, mint a CEU ügye. De a CEU miatt lehet a kormányra mutogatni, ebben az esetben viszont senki másra nem lehet mutatni, csak saját magunkra” – fejtette ki Alföldi Róbert.

Forrás: Magyar Narancs, 444.hu