Danis Lídia kapta a Domján Edit-díjat

2018 december 22. szombat, 10:31

A tatabányai Jászai Mari Színház művésze érdemelte ki idén a Domján Edit-díjat.

Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

A Domján Edit Alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át Domján Edit színművész születésnapjához kötődően. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium. A 2018-as Domján Edit-díjat Takács Katalin, a kuratórium elnöke és Szakonyi Károly kuratóriumi tag adta át pénteken Tatabányán, a Macbeth előadása után – olvasható a Magyar Színházi Társaság közleményében.

Danis Lídia 2004-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházban eltöltött éveket követően három szegedi évad után 2014-ben a Jászai Mari Színház első önálló társulatának alapító tagja lett. “Azaz úgy tartozik az ország legfigyelemreméltóbb színésznői közé, hogy szakmai sikereinek nagy részét vidéki színházban érte el” – hangsúlyozzák a közleményben. Mint írják, tatabányai alakításai közül kiemelkedik a Tartuffe Dorine-ja, A salemi boszorkányok Elizabeth Proctorja, A mi osztályunk Dorája, Stuart Mária és Lady Macbeth. “Most Nagypál Gábor Macbethje mellett a Ladyt játssza Tatabányán, feketében és bőrben, sötét, tragikus szenvedéllyel, letaglózó drámaisággal” – olvasható a méltatásban. Mint írják, Danis Lídia a naivától a cserfes szolgálólányon és a díván át a görnyedt hátú anyósboszorkányig mindenféle karakter lehetőségét magában hordozza.

Danis Lídia a Domján Edit-díjjal / Fotó: Magyar Színházi Társaság

Danis Lídia a Domján Edit-díjjal / Fotó: Magyar Színházi Társaság

Domján Edit (1932-1972) a magyar színjátszás ikonikus alakja, aki rövid élete során legendás szerepeket alakított mind színpadon, mind a filmvásznon. Domján Edit 1932. december 25-én született Budapesten. A színművészeti főiskola vizsgái után 1954-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1961-től a Petőfi Színház, 1963-tól a Nemzeti Színház, 1964-1972-ig a Madách Színház tagja. 1965-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1954-1972-ig eljátszott csaknem nyolcvan színházi szerepet, többnyire főszerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió- és tv szerepet. Többször beszélt róla, hogy csak 40 éves koráig akar élni. 1972 karácsonyán, negyvenedik születésnapján, drámai elszántsággal vetett véget életének. Barátai, kollégái nem akarták, hogy emléke feledésbe merüljön, ezért 1991-ben alapítványt hoztak létre tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére, Domján Edit 7 évig játszott vidéken.

Forrás: MTI, Színház.org