“Mindannyian a boldogságot keressük” – Hámori Ildikó válaszolt

2018 december 23. vasárnap, 8:21

Az Átriumban bemutatott, a mai magyar közegre átdolgozott Chicago egyetlen prózai szerepét játssza. Hámori Ildikót a 168 Óra kérdezte.

 

A 168 Óra cikkéből:

“Nagyon szeretem a musicaleket. Főiskolás koromban kezdett bejönni Magyarországra a műfaj Amerikából. Akkoriban még csak egy-két dalt énekelgettünk, nemigen léteztek fordítások, kották sem voltak. A Petőfi Színházban mutatták be az első hazai musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját. A Nemzeti Színházban a 80-as években énekeltem ebben a darabban Melitta szerepét. Ami a Chicagót illeti, sokféle feldolgozásban láttam, többek között Galambos Erzsivel az Operettszínházban. Az elmúlt évtizedekben sokszor játszottam musicalekben, a Nyomorultakban, az Elisabeth-ben, a Nercbandában” – mesélte a színésznő.

Hámori Ildikó a Chicagóban / Fotó: Átrium Film-Színház

Hámori Ildikó a Chicagóban / Fotó: Átrium Film-Színház

Hámori Ildikót először váratlanul érte Alföldi Róbert felkérése. “Először nagyon csodálkoztam, és persze nagyon boldog voltam. Sok nagyszerű színészt ismertem meg, akikkel eddig még nem találkoztam színpadon: Hernádi Juditot, Mihályfi Balázst, Bercsényi Pétert, Sodró Elizát, Fekete Ernőt. Remek csapat jött össze az Átriumban. Robinak nagyon erős mondanivalója van a Chicagóval a hazai celebvilágról. Idehaza sokáig fogalmunk sem volt arról, hogy mi az a celeb. Sztárokat ismertünk, akik jogosan lettek azok, mert valamit letettek az asztalra. Ez a fajta teljesítmény nélküli kitűnés ismeretlen volt” – hangsúlyozta a művésznő.

“Úgy érzem, a közönség szereti, amit a Chicagóban képviselek, mert legbelül mindenki azt gondolja magáról, hogy a szerepemhez hasonlóan a boldogságot keresi. Bizony erkölcsök szerint él és van saját értékrendje. De a világ nem olyan, hogy ezeket az elképzeléseket kamatoztatni lehessen, ettől persze szerencsétlennek érzik magukat. Legyünk őszinték, az emberek többsége nem úgy él, ahogy szeretne, nem azt csinálja, amit szeretne, hanem azt, amire a körülményei kényszerítik” – fejtette ki Hámori Ildikó, aki azt is elárulta, hogy a Chicago próbaidőszakára mindig úgy fog emlékezni, hogy remekül érezte magát. “Sokféle munkamódszerrel dolgozó rendezővel találkoztam, de olyannal, aki ennyire pontosan elvárja, amit látni szeretne, még nem. Ez érdekes is volt és szórakoztatott is, és azt gondoltam majd ‘lefordítom’ magamra, amit mutat nekem. De ahhoz, hogy tudj menni az elképzeléseivel, egy ponton túl meg kell adnod magad. Meglepett, amikor a főpróbán megtapsolták az első monológomat, és ez minden előadáson megismétlődik. Szóval, Robinak igaza volt” – tette hozzá a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.