Jordán Adél: “Nincs olyan, hogy fél gőzzel játsszunk”

2018 december 23. vasárnap, 7:38

Ebben az évadban két bemutatóra is készül, több zenés projektben is látható lesz. Jordán Adélt a Deszkavízió kérdezte.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Azt érzem, hogy most nagyon jó szelek fújnak szakmailag, nagyon jól érzem magam a Katonában. Szeretem az előadásokat, amikre bejárok, mindegyiket másért, és kíváncsian várom az új feladatokat is, hiszen azok is lesznek bőven. Úgy érzem, mintha a külvilágból nagyobb figyelem esne rám, és ebben nagy érdeme van Pintér Bélának is. Már játszottuk A bajnokot, amikor az egyik előadás után egy mély beszélgetés alkalmával elpanaszoltam neki, hogy úgy érzem, nem vagyok elég menő, hogy nem ismernek el eléggé. Azt mondta, hogy rendben, akkor ír nekem egy olyan szerepet, amire biztos, hogy díjat fogok kapni. És akkor megírta nekem Tordán Lédát, aki olyan, mint Jordán Adél erdélyi alteregója” – mesélte a színésznő.

Katona József Színház: Ascher Tamás Háromszéken / Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Dankó István, Fekete Ernő / Fotó: Horváth Judit

Katona József Színház: Ascher Tamás Háromszéken / Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Dankó István, Fekete Ernő / Fotó: Horváth Judit

“Nagyon szeretem Béla instrukcióit, mert tiszták, egyszerűek. Ezt elsősorban az elemzésére értem, úgy tudja átadni a saját művét, ahogy azt kigondolta. Mindig azt szeretné látni a színpadon, amit leírt a példányba, ahogy az adott jelenetet eltervezte, ebben nagyon szigorú, de közben meg, ha rátalálsz a rendszerre, akkor szabadon alakíthatod egyedivé a szereped. Jólesik, hogy ha azt mondja, hogy ‘Adél, ez most túl színészes volt!’, akkor értem, hogy mit akar, hogy egy kicsit belülről fogalmazzak, hogy egyszerűbb legyen az egész. Nagyon szeretem Béla gondolkodásmódját, azt, hogy határozottan látja, hogy mit akar, és ezt képes egyszerű képekben kifejteni” – számolt be Jordán Adél.

A színésznő az interjúban azt is elmondta, úgy véli, a Katonában az előadások folyton fejlődnek. “Szó sincs elhanyagolódásról, friss minden darab. Folyamatosan dolgozunk rajtuk, 3-4 év után is viszünk be új ötleteket. Most vették le a Portugált, ami 400 feletti előadásszámot élt meg, de Szirtes Áginak még az utolsó ötnél is eszébe jutott egy szép gesztus, amit belerakott, még akkor is fejlődött a szerep. Nincs olyan, hogy fél gőzzel játsszunk. A rendezők is odafigyelnek a darabjaikra, Aschernál minden második előadás után megbeszélés van, de ilyen Máté Gábor, Gothár Péter és Székely Kriszta is. Mi itt mind az ügyért vagyunk, hogy ezek az előadások jók legyenek. Olyan emberek vannak itt összeválogatva, akik szeretik a munkájukat, egymást és a Katonát is” – fogalmazott Jordán Adél.

A teljes interjú itt olvasható.