Dunai Tamás: “Tükörbe kell nézni, ami nem mindig kellemes”

2018 december 26. szerda, 8:09

Filmszerepei mellett több színházban játszik, önálló előadóestjeivel is járja az országot. Dunai Tamást a Magyar Idők kérdezte.

 

A Magyar Idők cikkéből:

“Nekem a karácsony az egyik legfontosabb ünnep, amire lélekben is próbálok készülni. Ilyenkor elmegyek gyónni, visszanézek a göröngyös útra, amit eddig megtettem, megpróbálom betemetni a gödröket, a hegyeket pedig elmozdítani. Egyszóval tükörbe kell nézni, ami nem mindig kellemes. De ha az ember ezt a tükröt kibírja, akkor elkezdhet örülni annak, ami 24-én történik, és ami a világ legnagyobb eseménye” – fogalmazott a színművész.

Dunai Tamás / Fotó: Nők Lapja

Dunai Tamás / Fotó: Nők Lapja

Arra a kérdésre, hogy a személyes hitét tudja-e a hivatása gyakorlása során valamilyen módon közvetíteni, Dunai Tamás így válaszolt: “Ez anélkül is működik, hogy egyáltalán akarnám vagy törekednék rá. Hiszen ha egy kicsit is komolyan szeretnénk csinálni valamit, akkor azt mindig az abszolútumhoz viszonyítjuk. Én legalábbis biztos, hogy nem tudnék színpadra lépni anélkül, hogy erre gondolnék. Csak az tud az életről beszélni, aki a halállal is szembenézett. Én éppen emiatt nem is nagyon izgulok fellépés előtt, vagyis csak annyira, mint Solti János, az LGT dobosa, akit egyszer megkérdeztek, nem izgul-e, hogy tizenkétezer ember előtt fog dobolni. Ő pedig azt válaszolja, miért aggódna, hiszen jobban úgysem lesz képes dobolni, mint ahogy tud, rosszabbul meg nem fog. Ugyanez a kettősség van bennem is: bízom abban, hogy mindent kiadok, amit tudok, és amit a Jóisten elvár tőlem. És nekem ez éppen elég.”

Játszik Kecskeméten és több budapesti színházban is, de önálló estjei is vannak. “Nagyon fontos a változatosság, hiszen mondják is, vegyes koszton él az ember. Édesanyám sajnos fiatalon, 48 éves korában halt meg, ő kérdezte mindig, mi akarok lenni, és én már akkor azt mondtam, mindegy, csak változatos legyen. És ez később meg is adatott, mert nagyon sok szerep talált meg úgy, hogy nem is számítottam rá, például a Macskák főszerepe, vagy Az ember tragédiájában Ádám és Lucifer. De sok olyan fantasztikus szerep is van, amit nem játszhattam el, például a Rómeó és Júliából Mercutiót, vagy Solness építőmestert. De nem baj, mert ez csak hiúság, nem az számít, hogy az emberről mit jegyeznek fel, és ennek alapján hogyan emlékeznek vissza rá. Az a jó színész, aki nem a könyvekben, hanem az emberek szívében marad meg, és annál nincs nagyobb dolog, amikor a néző egy előadás után azt mondja, hogy amíg él, nem fogja elfelejteni. Úgy gondolom, az ilyen pillanatokért érdemes élni” – hangsúlyozta Dunai Tamás.

A teljes interjú itt olvasható.