“Semmit nem bántam meg” – Udvaros Dorottya válaszolt

2018 december 27. csütörtök, 9:00

Szabó István új filmje, a Zárójelentés forgatásán kérdezte Udvaros Dorottyát a femina.hu.

 

A femina.hu cikkéből:

“Manapság egy casting director keresi fel a művészt azzal, hogy valaki forgatni akar egy filmet, és szeretnék elhívni egy próbafelvételre, egy meghatározott karakterre. Csodálatos dolog, hogy Szabó István – szakmai nagyságából adódóan is – megengedheti magának, hogy személyesen keresse meg azokat a színészeket, akikkel dolgozni szeretne, és azt mondja: ‘írtam egy könyvet, van benne egy szerep, amit, szeretném, kedves Dorottya, ha eljátszana’. Nyilván megtehetné, hogy az egyik asszisztensével hívat fel” – számolt be Udvaros Dorottya.

Udvaros Dorottya / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Udvaros Dorottya / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Szerzői filmről van szó, Szabó István maga írta a forgatókönyvet. “Különleges lelkiállapotba kerül az ember, ha azt érzi, hogy István rá gondolva írt meg egy szerepet. Amikor elkezdtem a pályámat, ez a hozzáállás természetes volt, és ennek köszönhetően rögtön kialakult egy személyes viszony a rendezővel. Így történt anno is, amikor Istvánnal legelőször forgattam, ez egy lényeges kiindulási pont. Egy ilyen első benyomás mélyen megbúvó bizalmat ad, és ilyenkor a színész vakon bízik a rendezőben. Biztos lehetek abban, hogy István a felvett jelenetek közül azt fogja majd kiválasztani, amiben én vagy mi, a színészek a legjobbak, leghitelesebbek vagyunk. Az is nagy boldogság, hogy – mint az első közös filmünk esetében – most újra Koltai Lajos operatőrrel dolgozhatok együtt” – mesélte a színésznő.

Szabó Istvánnal már dolgozott együtt: az 1985-ös Redl ezredes és az 1991-es Találkozás Vénusszal című filmjében is szerepelt. “Koncentrált nyugalom – ez a meghatározó érzés él bennem. István nagyon ért a színészvezetéshez. Hihetetlen érzékkel, igen finoman látja, hogy az ember egy próba alatt mifelé megy. Várja is, hogy a színészeiből új impulzusok törjenek elő, és mindazokat a gondolatokat, érzéseket, amiket én viszek a filmbe, láthatatlan kezekkel beleszövi abba a jelenetbe, amit ő előzetesen elképzelt. Emellett igazán elmélyülten lehet vele dolgozni, pedig egy forgatáson annyi minden kizökkentheti az embert. Nem zavar meg semmi, csak a feladatomra figyelhetek, hogy a partneremmel és a rendezővel kialakuljon a munkafolyamat során az az egyetértés, ami szerintem később érződik a filmvászonról” – fogalmazott Udvaros Dorottya.

Az interjúban azt is elárulta, ő az a típus, aki azt gondolja, hogy ha egy szerep az övé kell, hogy legyen, az meg fogja találni. “Ez mindig így történt. Soha nem kellett mennem, kérnem. Volt, hogy az egyik színházban, ahol ígértek egy izgalmas szerepet, fölmondtam, és átszerződtem egy másik színházhoz, ahol a következő évben eljátszhattam azt a bizonyos szerepet. Ez nyilván nagy szerencse, de mindenképpen kell egyfajta nyitottság is. (…) Semmit nem bántam meg. Lehet, hogy akkor hülyeségnek tűnt, amit tettem, de akkor úgy döntöttem, és elfogadtam, belenyugodtam az adott helyzetbe. Vállaltam a következményeket, és mindig vártam az új feladatokat” – hangsúlyozta a művésznő.

A teljes interjú itt olvasható.