Cserhalmi György: “Alapállás a szabadság és a bátorság”

2018 december 28. péntek, 13:12

Immár negyedévesek Cserhalmi György színésztanítványai a Kaposvári Egyetemen. A Kossuth-díjas színművész hol apjukként tekint rájuk, hol tekintélyes menedzserként védi érdekeiket.

 

A sonline.hu cikkéből:

Cserhalmi György a Nemzeti Színházban dolgozik kaposvári tanítványaival. “Kötött engem a kórházi ágy, a rehabilitáció, nem nagyon tudtam szaladgálni. Úgyhogy kisírtam Vidnyánszky Attilától, hogy itt lehessünk. S így nem kell ezzel a rossz derekammal meg lábammal utazgatni, itt tudok lenni ezzel a tizenegy gyerekkel. Általában reggel kilenckor találkozunk, és úgy hétkor fejezzük be este. Zsúfolt időszak nekik, biztos, negyedévesek most, s játszanak is különféle helyeken. Színházakban, forgatgatnak most már. Eladható sorban vannak. Plusz sikerült most egy elég rendes együttműködést létre hozni a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Moliére-eket csinálunk együtt, egy harmadéves rendezőosztály, Hegedűs D. Géza osztálya és az én osztályom” – számolt be a színművész.

Cserhalmi György / Fotó: Kallos Bea, MTI

Cserhalmi György / Fotó: Kallos Bea, MTI

“Tanár nem vagyok, mert nem lehetek. Óraadó vagyok. Nem is kezelem őket tanárként. Nem is nagyon szeretem ezt a hagyományos fölállást. Ilyen apukájuk vagyok, plusz valamiféle szakmai segítő. Ha belenéz a szerződésekbe, akkor azt látja, hogy heti tizennégy órára vagyok kötelezve. Heti tizennégy óra alatt csak megúszni lehet a tanítást. Ez egy marhaság” – fogalmazott Cserhalmi György.

Arra a kérdésre, hogy a hitelességet lehet-e tanítani, a színész így felelt: “Alapállás a szabadság és a bátorság. Nagyon nehezen átadhatóak. Olyan fékek vannak a gyerekekben húsz évesen, amiket nem is feltételeztem.” Cserhalmi György szerint ma semennyire nem szabad egy színész. “Annyira szomorú tapasztalataim vannak… Hogy mondjak valami retteneteset, én az ügynökük is vagyok, mint osztályfőnök. Olyan feltételeket szabnak színházak, filmek, sorozatok, amiket az ember nem fogad el. Rabszolgapiac. Aztán ki kell sakkozni, hogy a gyereknek is jó legyen, ezekre ne hozzam a frászt azzal, hogy már megint a Cserhalmi milyen feltételeket és igényeket támaszt. De az én gyerekeim jobban szerződnek, mint mások. Tanítom őket erre is. Önbecsülésre. Az önbecsülés és önismeret kéz a kézben járnak, a külső körülmények ezeket nem szeretik, meg kell nézni, mi az, vagy ki az, aki nem” – fogalmazott a Kossuth-díjas művész.

A Cserhalmi-osztály, azaz Bölkény Balázs, Cseke Lilla Csenge, Hermányi Mariann Borbála, Karácsony Gergely, Kisari Zalán, Kocsis Gábor, Kovács Panka, Kovács Sándor József, Péteri Lilla, Szász Júlia, Szurcsik Ádám, Varga-Huszti Máté júniusban mutatja be diplomamunkáját a Németh Antal Színházművészeti és Kulturális Központban Kaposváron.

A teljes interjú itt olvasható.