Törőcsik Mari Házat alakítanak ki a színésznő szülőházában

2018 december 28. péntek, 13:34

Tisztelegve munkássága előtt, Törőcsik Mari Házzá alakítják át a színművész szülőházát a Heves megyei Pélyen a kormány döntése értelmében.

Törőcsik Mari a Galilei életében / Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Törőcsik Mari a Galilei életében / Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint az ingatlant, amely jelenleg művelődési ház és önkormányzati tulajdon, az állami tulajdonba vételt követően felújítják és bővítik. Az épületben közösségi könyvtárat, valamint diák- és turistaszállást alakítanak ki.

A döntés értelmében azt is megvizsgálják, hogy a “Pély-Községünk, Szülőfalunk Alapítvány” milyen feltételrendszer mellett képes üzemeltetni az épületet. A határozat szerint a cél a szülőház “muzeális intézmények rendszerébe” integrálása.

Bár novemberben a Nemzeti Színház Galilei élete című előadásában tért volna vissza a színpadra, Törőcsik Mari orvosai mégsem javasolták a színésznőnek, hogy Budapestre utazzon.

Törőcsik Mari az idős Galileo Galileit alakította volna a Bertolt Brecht műve alapján Zsótér Sándor által rendezett előadásban. A színésznő nemrég azt nyilatkozta, hogy orvosa tanácsára a kéttagú ápolószemélyzetével együtt hamarosan a fővárosba költözne, ahol enyhébb az időjárás.

Forrás: MTI, Színház.org