Budapesten maradhat az OSZMI

2019 január 03. csütörtök, 11:05

Bár kormányhatározat született róla, úgy tűnik, mégsem költözik vidékre a nagy múltú színháztörténeti múzeum – írja a Népszava.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épülete a Krisztina körúton

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épülete a Krisztina körúton

A színházi szakma felháborodottan fogadta az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum vidékre költözésének hírét, amelyet nemrégiben kormányhatározatban is foglaltak. A több értékes ingatlannal is rendelkező, 1952-ben alapított intézmény azonban úgy tűnik mégis Budapesten marad, erről a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója, Demeter Szilárd nyilatkozott a napokban a Kultúra.hu-n. Arról is beszélt, hogy a költözés meghiúsítását ő járta ki Fekete Péter kulturális államtitkárnál.

Az OSZMI Krisztina téri épületében, a volt Áldási-palotában még korábban elkezdődött egy felújítás, de ez a nyáron leállt. Az időszaki kiállításokat is befogadó Bajor Gizi Múzeumra is ráférne a rekonstrukció, de ez még várat magára. Az intézet átmeneti, Hermina körúti raktárának pedig költöznie kellene, de hogy hová kerülne az értékes műtárgyakból álló gyűjtemény, arról még nincs döntés, lehetséges helyszínként korábban felvetődött a Fővárosi Levéltár is.

Forrás: Népszava